“Aveti o uzina de tenis de masa”

- afirma Lambi Podgoreanu, fost antrenor al loturilor nationale de seniori ale Israelului

-A A +A

L-am vazut pentru prima data pe Lambi Podgoreanu intr-o fotografie, alaturi de antrenorul Gheorghe Bozga, fotografie facuta dupa Campionatul European de la Zagreb, acolo unde echipa feminina a Romaniei, condusa de antrenorul bistritean, a cucerit titlul european. Bozga ne-a spus atunci ca Lambi este omul care a influentat decisiv tenisul de masa din Israel, un fost tenismen roman plecat de foarte multa vreme din tara, dar care se bucura ori de cate ori tenisul de masa din Romania obtine succese internationale. L-am reintalnit pe Podgoreanu ieri, la Sala Olimpica de tenis de masa si nu am ratat ocazia de a lega un dialog. Spune lucrurilor pe nume, astfel incat discutia a iesit extrem de interesanta.

Partener de antrenament al campioanei mondiale Maria Alexandru

Podgoreanu a plecat in Israel in 1975. A jucat tenis de masa in Romania, cea mai buna performanta fiind clasarea intre primele 8 locuri la campionatul national. Inainte de a se apuca de tenis de masa a jucat fotbal. “Schimbarea a venit atunci cand Nicu Naumescu a facut o selectie pentru tenis de masa. Am fost selectionat si de atunci viata mea s-a schimbat”, spune el. A jucat la Constructorul Bucuresti, si a facut multe deplasari in strainatate. Totusi, Podgoreanu spune ca cea mai frumoasa perioada a fost intre anii ’68-’75, “atunci cand am fost partenerul Mariei Alexandru, cea care a cucerit trei titluri de campioana mondiala”.

Antrenor la toate loturile nationale ale Isreaelului

“Tenisul de masa nu era prea dezvoltat, cand am ajuns in Israel. Am inceput sa antrenez la Apoel, iar in 1984 am fost numit la conducerea lotului de cadeti si juniori. De atunci am pregatit toate loturile nationale, de la cadeti la seniori, in ultimii 6 ani (1996-2002) fiind la carma nationalelor atat la masculin cat si la feminin”. Lambi Podgoreanu ne mai spune, cu mandrie, ca a dus nationalele Israelului in Divizia I mondiala, si ca o sportiva cu care a lucrat 6 ani, Marina Kravcenko, este calificata la Jocurile Olimpice de la Atena. Actualmente Podgoreanu este un pensionar, care insa nu poate parasi lumea tenisului de masa.

Bozga ar fi trebuit sa fie cel mai mare jucator din Romania

Prietenia dintre Lambi Podgoreanu si Gheorghe Bozga e veche. “Am jucat impreuna la dublu pe vremuri, la un campionat national. Daca nu ar fi avut nefericitul accident, Bozga ar fi trebuit sa fie cel mai mare jucator al Romaniei. Oricum, Romania a pierdut un bun jucator, dar a castigat un mare antrenor. La ora actuala este cel mai tare antrenor din Romania, cel care a crescut cei mai reprezentativi jucatori din ultimii 20 de ani: Calin Creanga, Mihaela Steff, Adrian Crisan. Nu spun cati jucatori pregatiti de Bozga joaca in strainatate. Poate nu la echipe de top, dar au un viitor in viata datorita tenisului de masa”, spune Lambi Podgoreanu, adaugand: “Pacat ca e prea modest. Munceste ca un rob si multi altii incearca sa culeaga roadele muncii lui. In plus, multi il vorbesc pe la spate, il invidiaza, dar pana la urma asta e bine. Doar cei valorosi sunt invidiati si barfiti de cei neputinciosi”.

Potential formidabil la Bistrita

Lambi Podgoreanu a fost in Bistrita ultima data in 1986, cu prilejul Campionatelor Internationale de juniori ce s-au desfasurat la Sala Polivalenta. “Atunci l-am vazut si pe Calin Creanga. Nu stiam de sala noua de tenis de masa in care se lucreaza acum. Aveti un potential formidabil la Bistrita pentru practicarea acestui sport. Am venit in Bistrita in primul rand pentru ca ma leaga de Gheorghe Bozga o prietenie veche, iar in al doilea rand pentru ca vreau sa aduc in pregatire aici loturile de copii si juniori ale Israelului. Aici gasesti aproape tot ce vrei: un antrenor extrem de valoros, parteneri de antrenament si conditii de cazare, masa si antrenament”. Totusi, are cateva precizari in legatura cu sala de antrenament. “Cu putina vopsea, mai multa curatenie, o lumina mai buna, sala poate fi adusa la un standard occidental. Sunt de acord: este mare, sunt multe mese. Dar pe langa aceste avantaje, potentialii oaspeti au nevoie de curatenie. Am vorbit deja si cu conducatorii sportului din Bistrita, Florian Constantin si Adrian Moldovan, iar acestia au fost de acord ca trebuie facute cateva schimbari pentru a da o alta fata salii de tenis de masa”.

Lambi Podgoreanu se opreste din tirada sa despre lipsurile de la sala de tenis de masa. Revine la faptul ca la Bistrita se face treaba buna in acest sport si concluzioneaza simplu: “Bistrita este o uzina de tenis de masa”.

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close