Arhivele IFET, puse sub cheie

- pentru preluare, Casa de Pensii asteapta aprobarea... Parlamentului

-A A +A

La aproape o saptamana de cand am semnalat baza legala indoielnica a eliberarii documentelor doveditoare a vechimii in munca de catre firma lichidatoare a fostei Intreprinderi Forestiere de Exploatare si Transport, aflam ca, in urma unui control al Arhivelor Nationale, firmei in cauza, “Consult Expert”, i s-a interzis eliberarea adeverintelor respective. Potrivit directorului “lichidator” Ioan Poenar, cei de la Arhive au cam inteles motivul “de a face un bine pensionarilor” prin eliberarea adeverintelor, dar au oprit aceasta activitate care nu se desfasura in baza legala. In temeiul legii, arhivele trebuie preluate de catre Casa de Pensii. Anul trecut, CJP a preluat arhivele a 4 societati (doua din Beclean si doua din municipiu), dar din momentul initierii de catre MMSSF a unui proiect de act normativ pentru reglementarea acestei situatii, Casa nu a mai preluat dosare. De ce? Greu de inteles, de vreme ce in discutie este un ... proiect care produce efecte doar din momentul intrarii lui in vigoare, in urma aprobarii. In momentul de fata, acest proiect asteapta sa fie aprobat de Parlament. Cand? Inca nu se stie.

Asadar, adeverintele de vechime necesare pentru recalcularea pensiilor fostilor lucratori IFET nu sunt eliberate de nimeni. Poenar sustine ca aceasta atributie revine CJP. “Dupa cum cunoasteti, problema arhivelor referitoare la personalul societatilor intrate in procedura de lichidare este in continuare nerezolvata. Aceste societati nu au personal specializat pentru munca de resurse umane, iar conform actualei legi trebuiau preluate de dvs...”, preciza acesta intr-o scrisoare adresata Casei. Pe deasupra, munca nu le-ar fi atat de grea, deoarece dosarele fostilor salariati de la IFET sunt complete si inventariate, iar Casa ar putea sa le preia fara nici un fel de problema, doar ca, potrivit lui Poenar, “ne duc cu presu’ “.

Justificarile Casei de Pensii, de la lipsa de personal pana la lipsa de rafturi, ne deruteaza si pe noi. Directorul economic CJP, Teodor Chiciudean, spune ca problema asta ar fi solutionata daca Casa Nationala ar aloca fondurile necesare si un numar de persoane specializate in domeniul resurselor umane. Alocarea nu a fost pana acum posibila, deoarece “se considera ca gestionarea arhivelor de catre CJP ar reprezenta o deturnare de fonduri... institutia constituita nu e destinata pentru astfel de activitati, ci pentru plati de pensii”. CJP a intocmit un memoriu catre CNP prin care spune ca, pentru preluarea arhivelor de personal de la unitatile aflate in lichidare judiciara si administrativa, este necesara dotarea arhivei actuale cu rafturi pana la capacitatea totala, respectiv 20 de rafturi identice cu cele achizitionate deja. Memorii au mai fost trimise, rezultatul, insa, nul. Directorul economic spune ca nu se lasa si va mai intocmi asemenea cereri CNP, pana se va gasi o solutie. La ora actuala, se asteapta aprobarea actului normativ pentru modificarea Legii nr. 16/1996, prin care arhivele nationale sa preia arhivele societatilor desfiintate. Pana atunci, fostii angajati ai IFET, care vor adeverinte de vechime, trebuie sa astepte. Asteptarea, insa, e pe banii si rabdarea lor, nu pe ai Casei de Pensii care, ne intrebam si noi, ce Doamne arhiveaza in deloc putinele corpuri de cladire, cuprinse in complexul imobiliar renovat, nu demult, pe bani grei.

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului cheras dorina

bunaziua stiti unde sant arhivele ifet campina sectorul azuga astept raspuns

imaginea utilizatorului Gavrilă N. Moldovan

Un articol scos de la haftalină de pe vremea când lucram la CJPBN. Pentru a afla unde sunt arhivele defunctului IFET Câmpina Sectorul Azuga sunați la Casa Județeană de Pensii Prahova-Ploiești și la Arhivele Statului Prahova- Ploiești. Căutați pe internet, telef. și adresele. Să auzim de bine.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close