Macar o data pe an,

Multumiri si respect pentru donatorii de sange

-A A +A

Multumiri si respect pentru donatorii de sange
Multumiri si respect pentru donatorii de sangeFOTO: mesagerul.ro
Cati se gandesc, sanatosi fiind, ca viata lor s-ar putea curma la un moment dat daca n-ar avea de unde sa primeasca sange? Cati se gandesc sa le multumeasca celor care isi ingrijesc sanatatea si si-au facut un obicei din a dona sange, de cateva ori pe an, pentru semeni care, altfel, si-ar putea pierde viata? Daca nu si altadata, atunci astazi, de Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, este cel mai potrivit moment. Fara sa se fereasca in a-si arata respectul pe care il poarta donatorilor, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrita, dr. Traian Tretiu, a precizat ca sangele nu poate fi inlocuit, deocamdata, cu substante artificiale. In evidentele Centrului figureaza in jur de 3600 de donatori din acest judet, care, odata la aproximativ trei luni, doneaza 400-450 ml de sange. In acest fel se acopera necesitatile Spitalului Judetean Bistrita, dar si o parte din necesarul clinicilor universitare din Cluj si Targu Mures, unde si conjudetenii nostri apeleaza pentru operatii complicate, la care consumul de sange este mai mare.

Necazul este ca o educatie mai putin altruista, inaintarea in varsta si atractia pe care o reprezinta munca in strainatate au diminuat numarul donatorilor de sange. Daca acum zece ani, cand platforma industriala a Bistritei era inca foarte intinsa, iar media zilnica a donatorilor era de 40, acum se ajunge la 15, poate 20. Din pacate, unii dintre angajatori nici nu sunt interesati de faptul ca exista o lege care statueaza doua zile libere platite pentru donator, incepand cu cea a donarii de sange. In schimb, cand este vorba de o situatie limita, donatorii raspund apelului Centrului de Transfuzii Sanguine, mai ales cei cu grupe rare de sange, care sunt inscrisi in evidente speciale. Donatori fideli exista in judet si sunt foarte importanti, iar in ultima vreme au inceput sa apara si altii, din familiile lor, rude mai indepartate sau prieteni. Sa nu-i uitam, gestul lor salveaza vieti!

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close