|

Sanatate pe receptie

A fost inaugurat si Pavilionul TBC

-A A +A

A fost inaugurat si Pavilionul TBC
A fost inaugurat si Pavilionul TBCFOTO: mesagerul.ro
Trei receptii tehnice au avut loc in sectorul sanitar in mai putin de doua saptamani, ultima dintre ele - ieri, la Pavilionul de Pneumoftiziologie al Spitalului Judetean. Dupa receptia tehnica a Sectiei de Oncologie a unitatii spitalicesti judetene si dupa cea a primului pavilion al Sectiei de Psihiatrie din Beclean, inaugurarea de ieri a marcat finalizarea unor lucrari de consolidare si restaurare extrem de ample, derulate la Pavilionul TBC pe parcursul a 6 ani. Finantate cu 15 miliarde de lei din fonduri ale Ministerului Sanatatii, lucrarile de aici au schimbat complet atat aspectul cladirii vechi de peste 100 de ani, cat si functionalitatea imobilului, nemaivorbind de dotarile moderne si sistemul special de racordare la oxigen. Extrem de multumit de lucrarea receptionata, directorul Spitalului Judetean, Mircea Gelu Buta, nu a uitat sa mentioneze dificultatea derularii acesteia in conditiile in care bolnavii de tuberculoza nu au putut fi mutati in alta parte, finantarea venind si ea in transe. Au evidentiat calitatea lucrarilor efectuate aici de firma “INDCON” si directorul Autoritatii de Sanatate Publica, Constantin Anton, si coordonatorul judetean al Programului TBC, dr. Etelca Resteman, ambii subliniind importanta tratarii si supravegherii medicale in conditii proprii a bolnavilor de tuberculoza, care stau internati cate 2-3 luni.

In noul spatiu reabilitat si recompartimentat al Pavilionului de Pneumoftiziologie din municipiu sunt aproximativ 130 de paturi, saloanele fiind - de acum - racordate la un sistem special de oxigen, care permite bolnavului sa fie conectat la sursa printr-o simpla apasare de buton. Din fericire, judetul Bistrita-Nasaud cunoaste, potrivit dr. Etelca Resteman, o incidenta scazuta a cazurilor de tuberculoza, de 82 de cazuri la suta de mii de locuitori, fata de media nationala, care este de 127 de cazuri la suta de mii de locuitori. Oricum, tuberculoza ramane o prioritate a sistemului sanitar judetean, in conditiile in care incidenta acestei afectiuni cronice este - in Europa centrala - de 50 de cazuri la suta de mii de locuitori. In Bistrita-Nasaud, cei mai multi bolnavi sunt barbati (de 3 ori mai multi decat femeile), au varsta cuprinsa intre 22 si 38 de ani, incidenta tuberculozei fiind extrem de scazuta in randul copiilor, a precizat coordonatorul judetean al Programului TBC. Explicatiile posibile fac referire la o monitorizare riguroasa a bolnavilor si la o colaborare buna a acestora cu personalul medical, in ceea ce priveste disciplina tratamentului.

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

Mergeti sa vedeti cum arata acum la pneumologie in spital gandaci si mizerie mai ales la bai

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close