|

Unirea Principatelor, sarbatorita in intregul judet

-A A +A

Unirea Principatelor, sarbatorita in intregul judet
Unirea Principatelor, sarbatorita in intregul judetFOTO: mesagerul.ro
Bistrita

Unirea Principatelor Române s-a sarbatorit ieri în Orasul Imnului National, într-o atmosfera emotionanta. În Piata Mihai Eminescu, înca dinainte de ora 10.00, militarii Garzii de Onoare si cei ai Muzicii Militare de Garnizoana se aflau deja în dispozitivul de parada, iar soldati ai Jandarmeriei judetene faceau de straja în jurul statuii marelui domnitor, Alexandru Ioan Cuza, amplasata în fata sediului Politiei judetului.

La semnalul trompetelor au sosit oficialitatile carora li s-a acordat onorul. La randul lor, oficialii au trecut in revista garda de onoare si au salutat Drapelul de Lupta, dupa care s-a intonat Imnul de Stat. Au fost prezenti la sarbatoarea Unirii subprefectul Gheorghe Tuta, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu, împreuna cu cei doi vicepresedinti, Ionel Tompa si Constantin Pamfiloiu, primarul municipiului, Vasile Moldovan, viceprimarii Ioan Turc si Cornel Iliesi, colonelul Ioan Gaftone, loctiitorului comandantului Garnizoanei Bistrita, adjunctii sefilor Politiei judetului, seful Politiei municipiului, comandanti ai unor unitati militare si cu regim special si alte oficialitati ale judetului. Ceremonialul a continuat cu o slujba religioasa oficiata de preotul Garnizoanei, parintele Iuliu Somodean, dupa care directorul Sectiei Judetene a Arhivelor Nationale, Ioan Muresan, a rostit o alocutiune despre semnificatia si importanta zilei de 24 ianuarie. In cuvântul sau, directorul Ioan Muresan a aratat ca “este greu de închipuit ce ar fi fost România astazi fara pragmatismul domnitorului Cuza si al primului ministru Mihail Kogalniceanu”. A urmat un ceremonial militar, cu depunere de coroane de flori din partea Prefecturii, Consiliului Judetean, Primariei, Garnizoanei Bistrita, Politiei, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Corpului National al Politistilor si Asociatiei Internationale a Politistilor, Centrului Militar, Penitenciarului, Sectiei Judetene a SRI, Oficiului Judetean de Telecomunicatii Speciale, Serviciului de informatii si Protectie Interna din MAI, Inspectoratului Scolar Judetean, Veteranilor de Razboi si Cadrelor Militare în Rezerva si Retragere si din partea Partidului Democrat, Partidului Romania Mare si Partidului Social Democrat. La festivitate au participat si reprezentanti din majoritatea institutiilor bistritene, cadre militare active din garnizoana, cadre militare în rezerva sau retragere, veterani de razboi, reprezentanti ai partidelor politice si alti cetateni. Parlamentul României a avut la Bistrita doar patru reprezentanti, respectiv deputatii Ioan Oltean, Augustin Zegrea (PD), Radu Moldovan (PSD) si senatorul Teodor Ovidiu Cretu (PSD), ceilalti fiind prezenti la un alt eveniment. Manifestarea a fost “primenita” de prezenta claselor a III-a si a IV-a de la Scoala Generala nr. 1 din Bistrita, conduse de invatatoarele Marioara Petrina, Irina Rusu, Olimpia Creta, Maria Todea si Leontina Pop. Dupa defilarea Garzii de Onoare, pe strada Garii s-a încins Hora Unirii, în care s-au prins aproape toti cei prezenti, inclusiv copiii.

În cadrul manifestarilor, în unitatile militare si alte institutii deconcentrate ale statului s-au desfasurat simpozioane, toate având o tema comuna: “24 ianuarie - Unirea Principatelor Române”. În toate scolile bistritene, lectia de istorie nu a putut fi alta decât evocarea adevarului istoric despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza si contributia esentiala a acestuia la cristalizarea statului român. Si detinutii Penitenciarului Bistrita au marcat evenimentul printr-un concurs tematic, o emisiune radio si o masa rotunda, la care au fost prezenti preotul unitatii si cadre didactice de la Grupul Scolar Agricol Bistrita.

Nasaud

Aniversarea celor 148 de ani de la infaptuirea importantului act istoric al Micii Unirii a fost marcata si in institutiile de cultura si invatamant ale orasului Nasaud. Ieri, inca de la ora 8.00, elevii si cadrele didactice de la Scoala Generala “Mihai Eminescu” s-au prins in hora pe acordurile binecunoscute. Orele de curs au fost deschise cu lectii tematice de istorie, evenimentul fiind marcat, de asemenea, printr-o expozitie de pictura si un concurs pe echipe. Dupa cum ne-a declarat adjunctul scolii - Stefan Kovacs, intreaga activitate a fost coordonata de directorul Bogdan Spiridonica, profesoara de limba romana Eugenia Ilovan, profesoara de istorie Ana Spiridonica, alaturi de invatatoarele Anuta Kovacs si Mariana Muresan. Colegiul National “George Cosbuc” s-a remarcat printr-o intalnire festiva in aula liceului, reuniune la care expunerile tematice sustinute de elevi si profesori au fost supervizate de directorul Dorel Coc si adjunctii sai - profesorii Radu Burcezan si Dana Chira, impreuna cu catedra de istorie a institutiei de invatamant, condusa de profesorul Ioan Seni. Activitati omagiale similare au fost organizate si la Gradinita cu program prelungit (director Stela Bob), Grupul Scolar Silvic (prof. Gavrila Onul) si Grupul Scolar Economic (prof. Dorel Bidica). Pe de alta parte, Biblioteca oraseneasca “Veronica Micle” (director, prof. Nicolae Grumeza) a organizat o expozitie de carte tematica, in timp ce Casa de Cultura “Liviu Rebreanu” (prof. Pahone Pop) s-a evidentiat prin montajul literar artistic “Hai sa dam mana cu mana” si spectacolul sustinut de grupul “Somesana”, instruit de Liviuta Istrate si Florin Perseca.

Sangeorz-Bai

Scolile din orasul-statiune nu s-au lasat mai prejos de Ziua Unirii. Merita evidentiate eforturile elevilor si dascalilor de la Scoala Generala “Artemiu Publiu Alexi”, institutie condusa de Zinuca Szabo, alaturi de adjunctii Leon Cardan si Claudiu Runcan, care au organizat in fiecare clasa momente dedicate comemorarii actului istoric care a marcat inceperea cristalizarii statului unitar national, actiuni care au fost finalizate in acordurile Horei Unirii. Totodata, la unitatea de invatamant subordonata, Scoala Generala de pe strada Teilor, au fost organizate lectii de dirigentie, scenete si concursuri tematice in care copiii si invatatorii lor au cultivat simtamantul patriotic. Acelasi lucru s-a intamplat si la Liceul Teoretic “Solomon Halita”, in cadrul unui program coordonat de directorul educativ Adela Ureche.

Beclean

Împlinirea a 148 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost sarbatorita si la Beclean printr-un program artistic desfasurat pe scena Casei de Cultura “Radu

Saplacan” sub genericul “Hai sa dam mâna cu mâna!” Evenimentul a avut parte de prezenta primarului Nicolae Moldovan si a viceprimarului Stefan Mathe, dar si de cea a elevilor si profesorilor din localitate. În deschiderea programului, primarul Becleanului a vorbit despre importanta Unirii în demersurile ce identifica România în contextul tendintelor ce ar putea aparea odata cu intrarea în familia europeana. A urmat discursul profesoarei Maria Covaci, doctor în istorie, care a vorbit despre importanta momentului în constiinta neamului, moment fundamental pentru ceea ce suntem astazi. Spectacolul artistic dedicat Unirii a fost marcat de evolutiile grupurilor “Izvorasul” (al Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva Beclean), “Alegretto”, coordonat de profesorii Larisa si Teodor Balan, Ansamblul “Somesul” (al Casei Orasenesti de Cultura) si corului “Celest”, condus de profesoara Sorina Criveanu, alaturi de solistii Cristina Cosma, Ionut Ciorba, Ionut Camarasan, Florina Ciurus, Corina Popescu. Din program nu au lipsit nici dansurile populare - “Fecioreasca de pe Târnave” si “Suita de pe Valea Somesului” - puse în scena de ansmablul folcoloric “Somesul” al Casei de Cultura din Beclean. În final s-a cântat si s-a jucat Hora Unirii.

În ultimele zile, momente similare au fost organizate si în institutiile de învatamânt. Spre exemplu, la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Beclean a avut loc ieri un simpozion pe tema Unirii Principatelor, cu momente poetice, expozitie de desene, Hora Unirii si alte activitati comune realizate în parteneriat cu alte institutii de învatamânt din localitate. Evenimentul a fost marcat si la Clubul Copiilor din Beclean, iar Asociatia “Astra” a organizat alaltaieri un bal al Unirii.

Feldru

Importantul eveniment din istoria romanilor a fost omagiat de elevii si cadrele didactice de la Grupul Scolar din Feldru, liceu condus de profesorul Gabriel Tersanski, in cadrul unui spectacol artistic organizat la Caminul Cultural. Printre evidentiati s-au numarat si micii actori ai trupei de teatru “Amicii”, instruiti de profesoara Pompilia Bontas, cei care au fost protagonistii scenetei “Mos Ioan Roata si Unirea”. Infiintata la sfarsitul anului trecut, trupa de teatru a scolii din Feldru s-a facut repede remarcata prin talent in cadrul spectacolelor organizate cu ocazia sarbatorilor de iarna, cu promisiunea de a-si desavarsi talentul artistic in viitoarele aparitii scenice.

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close