Muzeu etnografic de exceptie

-A A +A

Muzeu etnografic de exceptie
Muzeu etnografic de exceptieFOTO: mesagerul.ro
Sambata s-a deschis la Archiud, in incinta Scolii Generale, un muzeu etnografic realizat in cadrul subproiectului “Zestrea satului”, parte a Proiectului pentru Invatamantul Rural al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Coordonatoarea proiectului a fost invatatoarea Letitia Pintican, alaturi de care scriitoarea Melania Cuc si alti archiudeni au adunat din sat piese etnografice care au “mobilat” trei incaperi ale scolii.

Se pot vedea unelte ale inventarului gospodariei, razboi de tesut, urzoi, sucala, hercela pentru canepa, covata de lemn, furca de tors mai veche de o suta de ani, vase folosite la bucatarie. Alaturi, fier de calcat cu carbuni - ticlazau - in mai multe variante, patul traditional cu perne pregatit pentru sarbatorile de iarna, laitariul in care se tin hainele si uiusul, paltonul taranesc din lana care se poarta iarna. Fireste, elementele de ceramica - oala mare de fiert sarmale, farfurii (blide) ornamentate - au un rol aparte in “compozitie”. Totul, pentru a reconstitui universul satului romanesc de candva.

Costumele populare arata miraculoasa bogatie artistica a sufletului taranului roman din zona; camasi cusute pentru fete si femei, poale, costume barbatesti, pieptare, naframi, curele-chimire purtate de barbati dau seama de o lume care mai straluceste, dar se stinge curand.

Remarcabile sunt autenticitatea pieselor din muzeu, conceptia de aranjare care dovedeste o intuitie a profesionalismului.

Muzeul din Archiud ar putea servi ca exemplu si altor localitati, nu de alta, dar prea multe s-au aruncat din cultura romaneasca a secolelor trecute si, nepastrandu-se, s-ar spune ca nici nu a existat mare lucru. Continuare in pagina 7.

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close