|

Mit si realitate în judetul Bistrita-Nasaud (8)

Arii culturale: Pictura la Bistrita

-A A +A

Astazi va propunem un nou material radiofonic din cadrul concursului cu premii Radio România International “Mit si realitate în judetul Bistrita-Nasaud”. Peisajele din zona sunt surprinse pe pânza, în uleiuri, în remarcabile opere ale pictorilor bistriteni. Artistii spun ca apusul de soare sau rasaritul de dupa Muntii Bârgaului sunt unice. Întrucât suntem la radio, nu putem reda culorile inconfundabile, însa va invitam sa-i ascultam pe cei care au surprins, prin opera lor, aspecte ale meleagurilor bistritene. Pictorul Miron Duca a absolvit Institutul de Arte Plastice “Ioan Andreescu” din Cluj, promotia 1975. Au urmat participari la expozitii personale si de grup, bienale si expozitii internationale. În anul 1993 i-a fost acordat premiul National al Uniunii Artistilor Plastici din Romania pentru pictura, iar în 2000 ordinul Meritul Cultural acordat de Presedintia României. Care sunt însa temele abordate de artist? Miron Duca: “De-a lungul timpului am abordat mai multe tematici care m-au framântat multa vreme. Sunt un fel de aduceri aminte organizate într-o compozitie în culori. Eu pictez destul de abstract sau...chiar abstract. N-as putea spune aplicabil la peisaj - pictez si peisaje sau naturi statice. Sunt compozitii care, asa cum spuneam, ma framânta mult timp si încerc sa le transpun pe pânza. Poate ca uneori reusesc, alteori nu. Dar le reiau cu încapatânare si, în momentul în care cred ca am realizat ceea ce mi-am propus, le las sa se plimbe în lume”.

În pictura lui Miron Duca întâlnim nenumarate ipostaze ale unei realitati dincolo de cea vizibila imediat. Artistul nu se teme sa dea frâu liber imaginatiei unde fara gest, culoare si zbucium launtric nu se poate. Asadar, cât mit si câta realitate întâlnim în univesul artei plastice a artistului Miron Duca? “De realitate te lovesti, te ciocnesti tot timpul. Miturile... încerci sa le abordezi din toate unghiurile posibile si, daca le patrunzi, atunci sigur devin o sursa de inspiratie. Mitologia cuprinde foarte multe aspecte pe care trebuie sa le patrunzi cu discernamânt si cu putina detasare pentru a extrage maximum posibil din sensurile acestora”.

Dar cum se vede Bistrita prin ochii unui pictor? Miron Duca. “Bistrita e un oras frumos, tihnit, civilizat. Are o frumoasa istorie. Este un burg medieval... din cele sasesti. Cred ca oricui i-ar face placere sa vada ce mai este, ce se pastreaza, ce se mai face, ce se poate face si... sa ne întâlnim sa mai stam de vorba. Bistrita e frumoasa. Depinde de vreme... o culoare... oranj. Este caldura caselor sasesti. Sunt aceste pasaje care au farmecul lor. E aceasta cladire a Uniunii Artistilor Plasici (în care ne aflam), cladire colorata tot oranj. ...caldura aceasta a pasajelor, a strazilor înguste, a framântarii, a zumzaitului de sarbatoare... totul trimite spre mai degraba o caldura a... oranjului, decât spre o detasare a albastrului”.

Si pictorita Mariana Moldovan, urmatoarea invitata la “Arii culturale”, s-a pregatit pentru periplul nostru prin tinuturi bistritene. Indiferent ca vorbim de natura exterioara, peisaj, sau interioara, creatii abstracte, a fost atrasa de la început de

natura. A avut numeroase expozitii personale sau de grup în muzeele si galeriile din tara, dar si în Suedia, Danemarca, Olanda, Belgia, Germania, Austria, Franta, Elvetia, Italia, Polonia, Canada, Marea Britanie, SUA, Turcia, Grecia, precum si în patrimoniul Muzeului Judetean Bistrita-Nasaud.

Asa cum ne-a povestit chiar artista, a urmat cursurile unui liceu de arta, iar în 1971 a absolvit Institutul de Arte Plastice din Cluj. A urmat o pauza de câtiva ani, timp în care s-a ocupat de copii. Mai târziu, când copiii au mai crescut, a primit atelier, iar acum, la 8 ani de la pensionare, artista lucreaza numai în atelier. Întrebata ce intentioneaza sa surprinda în arta sa, Mariana Moldovan ne-a raspuns: “Am nevoie sa merg în natura ca sa vad. Nu pot sa lucrez doar imaginându-mi de pilda un copac sau o barca. Nu. Merg în Delta, la munte - merg chiar foarte des la munte, aici, în împrejurimi. Colibita este una dintre zonele pe care le prefer. De asemenea, lucrez foarte mult Delta. Si Bistrita. Orasul în care locuiesc de 36 de ani, desi sunt clujeanca de origine si credeam ca nu voi ramâne aici nici doua zile. A trecut timpul... Florile, plantele reprezinta si ele o tema aparte în creatia mea. Îmi plac buruienile. Din concret îmi aleg un singur element pe care îl interpretez fara sa mai respect elementele naturale. Ajung astfel în abstract, unde identifici totusi ca este vorba despre o planta”.

Am rugat-o pe Mariana Moldovan sa ne vorbeasca si despre ciclul de lucrari dedicate Bistritei. “Cu Bistrita am avut multe serii de lucrari. Am avut «Pasaje» din Bistrita, am avut «Ferestre». Asa s-a întâmplat si cu Delta, Colibita, cu florile. Ceea ce vedeti dumneavoastra acum în atelierul meu la anul sunt sigura ca nu vor mai fi aici. Ar fi ceva… am încercat o data o expozitie cu nuduri. Cu schite de nuduri. Pe acestea le-au cumparat mai mult strainii. Românii probabil au înca perceptia ca în casa e mai frumos sa ai un peisaj, un vas cu flori sau doar flori. Asa ma gândesc. Altminteri expozitia respectiva a fost chiar apreciata de oamenii de specialitate. Criticul de arta Dan Haulica îmi sugera, de pilda, sa continuu pe ideea aceasta, a nudurilor, sau pe cea a «Ferestrelor» bistritene”.

Dupa cum ne spune artista, sunt lucruri deosebite de vazut la Bistrita, chiar daca e un orasel micut si vechi. Locurile sunt pitoresti. Mai ales împrejurimile Bistritei: muntele, Colibita cu lacul de acolo, Valea Bârgaului sau partea dinspre Nasaud. Nu sunt case spectaculoase, nu se vede o bunastare ca în alte judete, dar au pitorescul lor. Acel albastru de la casele vechi sau acei pomi fructiferi care exista lânga fiecare casa. Omul tine înca la gospodaria lui, tine sa aiba de toate. Poate ca acest lucru îl leaga într-un anumit fel de aceste locuri deosebite.

Roxana Iorgulescu, Claudia Mare

Redactori, Radio România International

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close