La Ocolul silvic Feldru, activitate in folosul padurii

-A A +A

La Ocolul silvic Feldru, activitate in folosul padurii
La Ocolul silvic Feldru, activitate in folosul paduriiFOTO: mesagerul.ro
Infiintat in urma cu 3 ani, Ocolul Silvic Feldru se numara printre cele mai noi structuri silvice care administreaza patrimoniul forestier al unor unitati teritorial-administrative de pe Valea Somesului. Este vorba de 6000 hectare de padure apartinand comunei Feldru si orasului Nasaud, suprafata silvica intinsa inclusiv pe raza judetului Suceava. Cu experienta si pricepere, seful de ocol, inginerul Emilian Horga, a reusit sa-si formeze o echipa de lucru de baza ce ii cuprinde pe: ing. Florin Feldrihan - responsabil cu sectorul de fond forestier, Octavian Runcan - cu sarcini de protectie a fondului forestier, seful de district Ioan Leah, padurarii Simion Marcu, Vasile Bob, Sorin Ureche, Dan Bolfa, Stefan Pop, Calin Hoza, Iustinian Moldovan si Ilie Todasca, alaturi de secretara Daniela Maria Grancea. In acest an, unul dintre obiectivele principale ale Ocolului silvic Feldru vizeaza regenerarea terenurilor forestiere si nu numai, angajatii ocolului implicandu-se activ in cadrul campaniei lucrarilor specifice de primavara, actiune declansata in data de 15 martie, odata cu “Luna Padurii”. Dupa cum ne-a informat Emilian Horga, principalele lucrari efectuate in aceasta primavara au vizat trei directii si anume: lucrarile de impadurire si reimpadurire, cele efectuate in pepiniera si solarii, precum si lucrarile de ingrijire. In ceea ce priveste activitatea de regenerare, s-au impadurit 7 hectare cu specii de foioase (larice, frasin, paltin), suprafata din afara fondului forestier afectata de alunecari de teren si eroziune, precum si perimetre cu pante mari care au fost ocupate cu arbusti

(paducel, maces, alun), specii care au fost inlaturate pentru a face loc noilor plantatii. Pentru a fi protejate impotriva pasunatului, aceste suprafete au fost imprejmuite. “La lucrarile de pregatire a terenului, la plantarea efectiva si la imprejmuiri au participat, alaturi de angajatii ocolului silvic, cetateni si elevi din comuna Feldru si din satul Nepos”, ne-a spus Horga. In localitatea Feldru s-au impadurit 3 hectare pe versantii de la intrarea pe Valea Targului, vale de-a lungul careia s-au construit mai multe locuinte in ultimii ani, pe loturi atribuite de Primarie si Consiliul Local pentru persoanele ale caror gospodarii au fost afectate de alunecarile de teren ce au avut loc pe Dealul Cip. “Impaduririle in zona Vaii Targului au fost imperios necesare, pentru a nu fi puse in pericol noile case, mai ales ca versantii au dat semne evidente de alunecare”, a continuat interlocutorul. Pe de alta parte, Emilian Horga ne-a informat ca in localitatea Nepos au fost impadurite 4 hectare de teren pe versantii de la intrarea pe Valea Caselor, deasupra gospodariilor, pe pante mari, lucrari care au fost bine primite si apreciate de localnici. De asemenea, plantari s-au efectuat pe Valea Aniesului si in bazinul Cucureasa, unde au fost impadurite peste 10 hectare cu specii de rasinoase. In total, in aceasta primavara, prin grija silvicultorilor din Feldru, au fost impadurite 17 hectare de teren, pentru care s-au folosit 70.000 de puieti forestieri produsi in pepinierele proprii ale unitatii silvice. Emilian Horga ne-a declarat ca Ocolul Silvic Feldru detine doua pepiniere, una in judetul Suceava la Cosna - Cucureasa, iar cealalta pe Valea lui Budin, la Feldru. In aceasta primavara, dupa ce s-au recoltat cei 70.000 de puieti necesari plantarilor de sezon, au fost pregatite solariile (75 mp) in care s-au semanat molid si larice. “Din cele doua pepiniere au fost recoltati 36.000 de puieti de rasinoase. In pepiniera din Valea lui Budin s-au semanat 5 ari cu samanta de salcam, urmand ca in toamna sa se insamanteze 5 ari cu paltin si 5 ari cu frasin. La aceste lucrari au participat si elevi de la scolile din Feldru”, a tinut sa precizeze seful de ocol.

O alta activitate importanta pe care Ocolul Silvic din Feldru o desfasoara de cativa ani este in colaborare cu Grupul Scolar Silvic din Nasaud, in baza unui parteneriat. “In fiecare an, primavara si toamna, elevii care invata la acest liceu cu profil silvic, coordonati de ingineri si maistri, efectueaza pe Valea Aniesului, sub coordonarea personalului ocolului, practica de specialitate obligatorie in conformitate cu programele scolare. In acest scop, am achizitionat fosta cabana forestiera Intre Aniese, pe care am amenajat-o in asa fel incat sa poata gazdui 40 de persoane. In cadrul acestor actiuni de practica se efectueaza toata gama de lucrari silvice necesare pentru instruirea viitorilor specialisti, cum ar fi: impaduriri, degajari, curatari, punere in valoare etc. Totodata, fiecare iesire pe teren este un bun prilej de ecologizare a unor perimetre de pe Valea Aniesului, constituidu-se intr-o lectie sugestiva pentru elevi de protejare a mediului natural”, a spus Emilian Horga. El a tinut sa mai mentioneze faptul ca aceste practici se finalizeaza cu un concurs pe teme silvice in urma caruia tinerii sunt premiati cu bani, in functie de cunostinte si de activitatea prestata. Aprecierea activitatii este facuta atat de cadrele didactice insotitoare, cat si de personalul silvic care supravegheaza si indruma lucrarile. Asa s-a intamplat si la sfarsitul acestei saptamani, cand liceenii coordonati de inginerul Cristian Cosma, maistrul Valentin Blaga si padurarii Vasile Bob, Sorin Ureche si Simion Marcu, dupa doua saptamani de practica, au plecat acasa mai bogati in cunostinte, dar si in bani, in urma concursului jurizat de o comisie prezidata de seful de ocol Emilian Horga si directorul Grupului Scolar Silvic, prof. Gavrila Onul. Acesta din urma ne-a declarat ca parteneriatul este benefic si multumitor pentru ambele parti. “Colaboram de trei ani si dorim sa prelungim parteneriatul pentru ca el s-a dovedit de succes”, a declarat Onul. Pe de alta parte, tot in weekend, angajatii OS Feldru au lucrat pentru plantarea si protejarea perilor salbatici de pe pasunea Neposului, loc in care, in ultimii ani, perii seculari plantati de sasi au inceput sa fie taiati de catre persoane iresponsabile. In aceasta saptamana, silvicultorii feldrihani se vor deplasa in judetul Suceava, la Cosna, pentru a inventaria suprafetele aflate in administrare. Toate acestea dovedesc ca, la Ocolul Silvic din Feldru, oamenii isi respecta meseria si se ingrijesc de “aurul verde”.

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Economic

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close