La Herghelia Beclean,

Cei mai frumosi cai din tara trec prin proba de dresaj

-A A +A

Cei mai frumosi cai din tara trec prin proba de dresaj
Cei mai frumosi cai din tara trec prin proba de dresajFOTO: mesagerul.ro
De numai câteva minute s-a dat startul primei probe a etapei nationale a concursului de atelaje trase cu doi cai, competitie desfasurata pe terenurile bazei hipice a Hergheliei Beclean. Începuta cu o întârziere de circa doua ore, din cauza unor chestiuni de ordin organizatoric prilejuite de faptul ca la aceasta editie participa si doi arbitri din Ungaria, proba de dresaj aduce în competitie un total de 16 echipaje din tara (dintre care doua sunt de ponei), de la cluburi sportive din Târgu Mures, Harghita, Covasna, Gheorgheni, Sâmbata de Jos, Beclean etc. Majoritatea cailor care concureaza chiar la aceasta ora sunt lipitani, cu vârste cuprinse între 5 si 9 ani, exceptie facând un cal sportiv românesc, un cal sportiv unguresc si patru ponei. Programul manifestarii a suferit câteva modificari fata de planurile initiale, acestea constând în faptul ca cele doua echipaje asteptate din Ungaria nu au mai ajuns la aceasta editie a concursului de atelaje, iar organizatorii au renuntat la proba de prezentare, care a însotit-o anul trecut pe cea de dresaj. Asa se face ca astazi spectatorii vor avea ocazia sa urmareasca desfasurarea primei probe din cele trei ale concursului, adica cea de dresaj, care a început în jurul orei 13.00 si se va încheia în jurul orei 16.00. Aceasta proba se executa într-un careu de 40 X 100 de metri, scopul fiind verificarea gradului în care caii au fost dresati sub aspectul relaxarii ritmului, al impulsiei, al flexibilitatii si al plasarii. Se arbitreaza, de asemenea, stilul si acuratetea figurilor la concurenti. Acestia executa schimbarile cerute în progresie, atunci când capurile cailor ajung în dreptul literei indicatoare. Reprezentantul orasului Beclean, Imre Zoltan, a fost al doilea în concurs, el etalând în jurul orei 13.15 doi cai lipitani negri de 5 si 6 ani, exemplare de toata frumusetea provenite din Herghelia gazda a evenimentului. De altfel, caii de la Beclean si instructorul lor vor pleca miercuri în Slovacia, pentru a participa la o competitie de profil de mare anvergura. Câstigatorii fiecarei probe din concursul tinut în aceste zile la Beclean vor primi diplome si cupe, iar premiile în bani se vor acorda duminica, pentru proba compusa, respectiv pentru clasamentul general stabilit în urma trecerii prin toate probele. Valoarea acestora este urmatoarea: 2.500 de lei pentru primul clasat, 1.500 de lei pentru al doilea, 1.000 de lei pentru al treilea si câte 500 de lei pentru ocupantii pozitiilor a patra, a cincea si a sasea.

Daca luam în considerare strict valoarea materiala, hipismul nu este un sport profitabil, desi ca amploare este similar unei întreceri de "Formula 1", pentru ca se investeste mult (o trasura costa în jur de 40.000 de euro, iar la o astfel de competitie se participa cu doua trasuri; în plus, valoarea cailor de rasa este de asemenea foarte mare) si nu se câstiga mai nimic. În schimb, pasionatii de acest sport, adica cei care practica unul dintre cele mai costisitoare hobby-uri, investesc practic în placerea de a sta în compania unuia dintre cele mai nobile si mai destepte animale de pe Pamânt.

Aprecierea dvs: - Media: 1 steluţe (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

costuri pentru cai si trasuri...

Nu inteleg de ce,aceia care au deja cai si trasuri pentru astfel de competitii prefera sa dezinformeze atat de grosolan cu privire la costuri.Vreau sa va spun ca faceti un mare deserviciu lumii cailor,descurajand astfel pe cei mai multi iubitori de cai,sa patrunda in aceasta lume.O trasura de maraton,de foarte buna calitate costa 5000-6000 euro.Cu 10000 se poate achizitiona o pereche de cai de rasa capabili sa participe la astfel de competitii.Harnasamentul pt.un cal nu depaseste 1500 euro.In toate tarile civilizate oamenii sunt incurajati sa cumpere cai si echipamente pt.astfel de activitati,astfel participarea fiind mult mai ampla.In romania se vorbeste mereu de sume fabuloase.Care este motivul?Speriati si descurajati inutil pe cei interesati.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Economic

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close