Tenorul Filimon Siminic, cetatean de onoare al orasului Sangeorz-Bai

-A A +A

Nascut la Sangeorz-Bai in urma cu 67 de ani, tenorul Filimon Siminic de la Opera din Iasi va reveni pe plaiurile natale, la acest sfarsit de saptamana, pentru a fi innobilat cu cea mai importanta distinctie a localitatii: titlul de "Cetatean de Onoare al orasului Sangeorz-Bai". Decizia a fost luata la ultima reunire in plen a Consiliului Local, in sedinta de luni, la propunerea primarului Roland Venig. In expunerea de motive a acestuia se arata ca Filimon Siminic merita aceasta distinctie pentru meritele deosebite in activitatea artistica prin care a adus cinste comunitatii singeorzene.

Nascut la 6 martie 1942, Filimon Siminic a absolvit Liceul "George Cosbuc" din Nasaud (1960), Institutul Pedagogic din Cluj (1962) si Conservatorul de Muzica "George Dima" din Cluj (1967). Din 1968 pana in 1972 a fost angajat al Operei Romane din Cluj, iar in perioada 1972 - 1974 - prim solist si cap de afis al spectacolului "Sange Vienez" de Johan Strauss in rolul Contelui Eduard in spectacolul de infiintare al Teatrului Liric din Craiova. Din septembrie 1974, Filimon Siminic a intrat prin concurs la Opera Romana din Iasi. Aici i s-au deschis toate portile afirmarii, deoarece repertoriul era vast si, tocmai la venirea lui in Iasi, s-au pensionat trei tenori de marca ai Operei iesene: Ion Iorgulescu, Victor Popovici si Traian Uilecan. Astfel, Filimon Siminic a luat roluri dificile, care i-au adus consacrarea pe scena: Ducele din Mantua din "Rigoleto", Alfredo din "Traviata", Manrico din "Trubadurul", Ernani din "Ernani", Tamino din "Flautul fermecat". Titlul de "Cetatean de Onoare al orasului Sangeorz-Bai ii va fi inmanat in cursul zilei de sambata, la spectacolul desfasurat in cadrul sarbatorilor orasului-statiune, prilej pentru Filimon Siminic de a sustine un recital de inalta tinuta artistica.

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close