Invitatie la... lectura

"Godul nordian", de Cristian Badilita(Ed. Galaxia Gutenberg, Târgu Lapus, 2009)

-A A +A

"Godul nordian", de Cristian Badilita
(Ed. Galaxia Gutenberg, Târgu Lapus, 2009)
"Godul nordian", de Cristian Badilita (Ed. Galaxia Gutenberg, Târgu Lapus, 2009)FOTO: mesagerul.ro
"Godul nordian" cu subtitlul "Însemnari din clandestinitate" cuprinde jurnalul de viata si lecturi al autorului, identificat în carnetul albastru si carnetul verde, si mai cuprinde carnetul negru care contine "Cugetarile pomicultorului nordian" si bucarti "Din vorbirile în pustiu ale pomicultorului nordian - noivechi exercitii jurnalistice", acestea din urma distingându-se din continutul titlului ce anume sunt si tintesc. Întreaga carte este dedicata nu numai copiilor sai, ci si pomicultorilor nordieni, ca întemeietori ai acestei profesii, Paul Goma, Vasile Paraschiv si Doina Conea.

Jurnalul începe în 7 februarie 2007 si se încheie în 15 aprilie 2009. În paginile sale se face vorbire si despre ceea ce te astepti, ca cititor, si despre ceea ce nu te astepti. De pilda, despre crestinism:

Crestinismul nu este, la origine, o "religie a cartii". Isus ne-a lasat vreun mesaj SCRIS? Ne-a lasat vreun text oficial, semnat de mâna Lui sfânta, pe care Biserica sa-l ia drept regula infailibila? Moise a primit revelatia direct din gura lui Dumnezeu si-a scrijelit-o în piatra pentru vesnicie. Isus n-a cioplit niciun cuvânt dumenezeiesc în piatra, n-a predat nicio vorbulita scrisa apostolilor. Cartile Noului Testament nu sunt revelatii facute direct de catre Dumnezeu, asa cum s-a întâmplat odinioara pe muntele Sinai. Cartile Noului Testament sunt marturii ("memorii", «hypomnemata», spune Iustin Martirul) ale câtorva ucenici despre viata si învatatura Mântuitorului înviat.

Câteva citate din Pastorel Teodoreanu; am ales unul din "Tamâie si otrava":

Proprietara unei pesiuni din Bucuresti mi-a spus despre o profesoara, pe care o avea chiriasa si despre care stiam ca are o conduita exemplara, ca-i o stricata. La protestarile mele mi-a ripostat congestionata: - O femeie cinstita nu face baie în fiecare zi, ca dumneaei!

E 1 ianuarie 2009. Irinuca, fiica lui Cristian, apare cu un ceainic în mâna si cu o printesa înmuiata în apa din ceainic. "Ce-i asta?" întreaba mama intrigata, "ce-ai facut?" Raspuns foarte serios: "Ceai de printesa." Pai nu? se întreaba Cristian. "Ce-ar mai face si tata un pateu de basescu sau o ciulama de sarkozy!"

Si multe, multe altele.

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close