Feldru, comuna cu doua muzee

-A A +A

Feldru, comuna cu doua muzee
Feldru, comuna cu doua muzeeFOTO: mesagerul.ro
Feldrihanii nu-si uita traditiile locale si zestrea culturala, marturie in acest sens stand nu unul, ci doua muzee amenajate in comuna de pe Valea Somesului. Unul dintre acestea este particular, muzeu satesc amenajat in gospodaria unor oameni dornici ca urmele de cultura, spiritualitate si traditie sa nu se piarda.

Casa Ethnos

La initiativa cetatenilor comunei, sub coordonarea conferentiarului dr. Alexandru Uiuiu de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, a luat fiinta muzeul satesc amenajat chiar în casa parinteasca a universitarului. În "Casa Ethnos" (foto1), cum a fost numit muzeul, sunt expuse diferite obiecte donate de localnici: carti vechi, ceramica, obiecte de uz casnic, tesaturi si covoare. Tot aici se gasesc monografii ale satului, colectia revistei "Zestrea" si multe fotografii ce ilustreaza sugestiv atmosfera patriarhala a satului nasaudean de altadata. Din patrimoniul muzeului satesc din Feldru mai fac parte costume populare traditionale, create de un grup de femei sustinute în demersul lor de Primarie si de Grupul Scolar - în speta Scoala Profesionala de Arte si Meserii. Etalarea culturii populare a zonei s-a facut si printr-o colaborare cu postul de televiziune TVR Cluj. Frumusetea traditiilor feldrihane din Casa Ethnos a fost admirata atât de români, cât si de vizitatori din Spania, Irlanda, Franta, Italia, SUA, Austria, Olanda ori Belgia.

Colectia George Nechiti

La Feldru se gaseste si muzeul privat amenajat in casa pensionarului George Nechiti (foto2), ideea unei asemenea locatii fiind pusa in practica in anul 2004. Pe dealul ce strajuieste Valea Secerului, familia acestuia si-a gasit timpul si resursele pentru a aduna în batatura peste doua mii de exponate: unelte, elemente de artizanat si port popular, obiecte de olarit, ceramica si fierarit, de prelucrare a lemnului, de crestere a animalelor, numismatica, xilogravura, icoane ori lucruri ce amintesc de ocupatii ca vânatoarea, pescuitul, albinaritul, culesul fructelor, colectii de fluturi, ceasuri vechi, aparate radio de epoca, toate adunate din localitatile Vaii Somesului. Singura colectie muzeala "privata" de pe Valea Somesului a facut, recent, obiectul unui studiu realizat de Muzeul National al Taranului Român si finantat de Administratia Fondului Cultural National, actiune în urma careia muzeul "George Nechiti" a fost inclus în patrimoniul colectiilor satesti din România.

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close