Lansare “Omul decor” - poezie şi muzică

-A A +A

Lansare “Omul decor” - poezie şi muzică
Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN
  În eleganta incintă a Galeriei “Arcade 24” a Uniunii Artiştilor Plastici Bistriţa s-a derulat aseară, de la ora 18.00, lansarea antologiei “Omul decor”, de Gelu Vlaşin, apărută la Editura “Brumar” din Timişoara în 2009. Autorul trăieşte de mulţi ani în Spania, la Madrid, şi de aici întârzierea cu care cartea este lansată la Bistriîa. Pentru întâmpinarea volumului trebuia să fie prezent la Bistriţa criticul Paul Cernat, absent însă din cauza însărcinărilor universitare care l-au reţinut în capitală, astfel că a revenit exclusiv criticului de artă plastică Oliv Mircea să prezinte volumul, o antologie de autor cu poezii din cele patru cărţi de poezie publicate anterior: “Tratat la psihiatrie”, “Atac de panică”, “Poemul turn” şi “Ultima suflare”.
  Debutul autorului, “Tratat la psihiatrie”, a beneficiat de prefaţa lui Nicolae Manolescu, poetul bucurându-se până azi de o frumoasă notoritate câştigată publicând în cele mai bune publicaţii literare din ţară şi în unele, importante, din străinătate.
  După opinia lui Oliv, poezia lui Vlaşin are afinităţi cu gândirea existenţialistă spaniolă - José Ortega y Gasset şi Eugenio d Ors, prin conturarea unui eu nihilist coborând din tradiţia kierkegaardtiană, în formele angoasei, fapt care a condus critica la a vorbi despre invenţia unei forme a deprimismului venind din “new wave”, în relaţie cu deprimismul francez şi neorealismul american în cazul poetului. Simplitatea şi minimalismul, s-a mai spus, îl apropie în câtva pe Vlaşin de atmosfera poeziei bacoviene.
  Textul trimis de Paul Cernat a fost citit de autorul sărbătorit şi, între altele, sunt de reţinut din el, vizavi de poezia lui Vlaşin: poetul are capacitate de esenţializare, nu risipeşte cuvintele, “Omul decor” este un “ID” al scriitorului, poemele sunt ca nişte improvizaţii de jazz, iar poetul este autentic, legitimându-se cu antologia (“Omul decor”).
  La cuvântul autorului, Gelu Vlaşin a spus: “Poezia este un zbor, o înălţare” şi “Fără suferinţă, poezia nu poate exista”, apoi a citit mai multe poeme, lectura fiind “fragmentată” de splendide tălmăciri muzicale în interpretarea Cristinei, soţia poetului.
  Proiecţia unui film scurt, realizat de poet la Madrid, şi având temă poezia, zborul poetului, a încheiat manifestarea bine organizată de Biblioteca Judeţeană şi cu public numeros format din scriitori de mai multe vârste.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (5 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close