Ferestre

Nou egumen la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte

-A A +A

Pentru români, Schitul Prodromu ţine loc de mînăstire, pentru că, conform rânduielii de aici, ale acestui adevărat stat monahic, numărul mănăstirilor a fost stabilit pentru vecie la 21, deşi românii n-au fost răsplătiţi cu drept de a avea mănăstire, în ciuda atâtor danii care s-au făcut către Sfântul Munte secole la rând.
De duminică, Schitul Prodromu are un nou egumen, pe părintele ieromonah Atanasie Floroiu, care îi urmează părintelui Petroniu Tănase, acum în vârstă de 95 ani şi cu 91 de ani de viaţă monahală, dintre care 33 în Sfântul Munte şi 21 ca egumen al Schitului Prodromu, fiind considerat al doilea ctitor al acestui aşezământ monahal, ridicat de ieroschimonahii Nifon şi Nectarie, cu contribuţia domnitorilor Moldovei şi Ţării Româneşti din jurul anului 1859 şi a mitropoliţilor din vremea aceea, respectiv Sofronie Miclescu din Moldova şi Nifon din Ţara Românească.

Nou egumen la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte
Alexandru M. Pencovici, care a venit aici împreună cu consulul general al României la Salonic, G. G. Leuş, şi Alexandru Jacobson, cumnatul său, consul general al Rusiei la Salonic, pentru a petrece Sărbătorile Pascale lasă prima însemnare de pelerin la Prodromu: “Această frumoasă mănăstire locuită de 100 de călugări români s-a sfinţit în ziua de 21 Maiu 1866 şi este una dintre cele mai smerite şi mai ospitaliere chinovii din Sfântul Munte”.
Noul părinte stareţ Atanasie, în vârstă de 65 ani, este al 15-lea egumen al Prodromului, cândva cu o obşte de peste 150 vieţuitori, acum doar cu 30, de pe întreg cuprinsul ortodoxiei româneşti.
Schitul Prodromu are şi o Bibliotecă, cu peste 7500 de titluri. Dacă biblioteca de la Prodromul este ceea ce este acum, acest lucru se datorează şi râvnei cu care aproape un veac şi jumătate monahii de aici au copiat texte din Sfinţii Părinţi, cărţi patristice.
Manuscrisele existente la Prodromul, între care Istoria Sfântului Munte în 20 volume, realizată de Irinarh Şişman între 1898-1916, circa 200 de manuscrise în chirilică, 130 de manuscrise de muzică psaltică, bisericească se cer nu doar cercetate, ci şi editate. Ele sunt documente de viaţă monahală, dar dau şi dimensiunea monahismului românesc la Muntele Athos. Unele lucrări în manuscris sunt veritabile opere de artă. Ele sunt legate în piele, iar multe pagini au o ornamentică artistic meşteşugită, cu aurituri.
Nu lipsesc cărţile rare, între care Noul Testament de la Bălgrad (1648), la care se va adăuga exemplarul din aceeaşi lucrare, tipărită anul trecut într-o ediţie critică de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, dăruită de Î.P.S. Andrei. Părintele egumen Petroniu ne-a mai arătat cu mândrie şi Cazania lui Varlaam (1643), Biblia lui Şerban (1688).
În septembrie 2003, am fost în pelerinaj la Schitul Prodromu, împreună cu ÎPS Andrei şi preoţi ai eparhiei noastre.
A fost o întâlnire emoţionantă cu duh românesc în spaţiu grecesc, a fost o întâlnire cu istoria credinţei noastre strămoşeşti cu speranţele sale în mântuirea neamului românesc.
Îi dorim noului părinte egumen păstorire cu folos, aşa cum însemna în album şi ÎPS Andrei: “Pentru viitorul României şi al întregii lumi, e nevoie de Cristos. Pentru a-L face cunoscut pe Cristos, e nevoie de preoţi pregătiţi, dar mai ales duhovniceşte. Acesta ne-a fost gândul, ca acei care îi formează pe preoţi să vadă locul dedicat în special vieţii duhovniceşti”.

Aprecierea dvs: - Media: 4.2 steluţe (6 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Nechiti Florin

Pentru un lobby religios

Faptul că românii, o naţie numeroasă şi eminamente ortodoxă, n-au încuviinţarea unei mînăstiri pe Muntele Sfânt, ci doar un schit ( aşezământ de rangul doi), mi se pare ceva nedrept.Cine(în afara de Gigi Becali, iertaţi-mă, deja recunoscut ca fariseu) ne-ar putea face acest lobby pe lânga Autoritatea ortodoxă abilitatată, de a avea şi noi drepturi egale cu alte neamuri?Sau poate n-o fi atât de important pentru noi?...

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close