“Scena” a reuşit

-A A +A

“Scena” a reuşit
Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN
  Teatrul “Scena” din Târgu-Mureş a prezentat aseară, în cadrul stagiunii bistriţene de la Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”, piesa „Cele 7 zile ale lui Simon Labrosse”, de Carole Fréchette, autoarea fiind actriţă cu studii la “National Theatre School” din Canada, de asemenea, critic de teatru şi autoarea mai multor piese de teatru. „Cele 7 zile ale lui Simon Labrosse”, ajunsă la noi, are toate datele unei piese de avangardă, cel puţin abordarea lui Liviu Pancu a exploatat din această perspectivă, deloc uşoară, textul, atât cât a fost, sau mai precis, cât s-a dat impresia că este, prin jocul care a părut o foarte dificilă “improvizaţie”.
  Spectacolul a fost unul interactiv, actorul Liviu Pancu regizând piesa prin recrutarea din rândul spectatorilor a artiştilor care să joace personajele, astfel că sala a fost tot timpul foarte atentă atât la următorul care va deveni artist pe scenă, cât şi la modul în care va reuşi să joace. Concitadinii noştri: Alexandru, Dănuţ, Robert, Bianca, Vasile, Adrian, Lăcrimioara, Iuliana şi Dorel au învăţat să întrupeze câte un personaj în uriaşul angrenaj în care a fost prezentată viaţa unui comis-voiajor, trist şi foarte sărac. Lumea comis-voiajorului Simon Labrosse (jucat de Liviu Pancu şi Alexandru) este una a lipsei de comunicare, a singurătăţii, într-o viaţă care poate fi redusă la ciclicitatea unei săptămâni cu zile mai dure sau mai puţin bogate în sugestii negative, venite din partea personajului Leo (George Sfârâială - Petrişor), angajat în lupta pentru timp (“cinci minute”) cu Natali (Nicoleta Dănilă), revendicativă, convingătoare.
  Piesa a fost una de atmosferă, cu sugestii îndemnând la gesturi de umanitate pentru cei care sunt mai singuri şi mai nefericiţi decât noi.
  În viaţă, spunea Pancu, dormim, călătorim, muncim etc. şi avem atât de puţin timp propriu-zis pentru noi. La fel şi pentru cei apropiaţi nouă. Atât de rar ne deschidem inimile să-l putem întreba pe un apropiat, ce mai faci, ca de la suflet la suflet, şi nu puţine sunt cazurile când despre cei cu care am omis să comunicăm, aflăm că au murit.
  Spectacolul a fost unul dintre cele mai captivante de la Bistriţa, fapt care l-a făcut pe directorul Dorel Cosma al Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” să spună că: “Scena a aparţinut Teatrului Scena”.
  Neîndoielnic, s-a putut vedea, desprinde şi un fel de “filogenie” a actorului, concomitent cu naşterea, constituirea unui spectacol în care foştii “artişti” bistriţeni au trăit întâia dată emoţia scenei.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close