|

Teatru de avangardă în stagiunea bistriţeană

-A A +A

Stagiunea teatrală bistriţeană ne-a oferit recent întâlnirea cu un nou gen de teatru, un teatru de avangardă care i-a surprins într-un fel pe bistriţeni. Obişnuiţi mai mult cu teatrul clasic în care gongul, decorul şi actorul îşi au stabilite foarte clar rolurile, Teatrul profesionist „Scena” din Târgu- Mureş ne-a propus o altă abordare.

Simon Labrosse aterizează direct în mijlocul publicului bistriţean, derutat dacă piesa a început, începe sau s-a terminat. Liviu Pancu, actorul şi regizorul piesei mureşene, împreună cu ceilalţi doi actori: Nicoleta Dănilă şi George Sfîrăială ne-au introdus într-o atmosferă nouă, în care spectatorii au devenit parte activă din piesă. De fapt, sunt şapte zile din viaţa noastră. O săptămână pe care ne-am propus-o noi - de la mic la mare. Sub bagheta lui Liviu Pancu au urcat încet pe scenă Zilele Săptămânii cu preocupările noastre zilnice: adevăr, minciună, dragoste, muncă, studiu, petreceri etc. Din când în când, vocea străzii ne aducea la realitate, amintindu-ne că nu este totul chiar roz, că trăim în momente de criză când răzbate şi revolta, şi ura, şi mânia. Actorul George Sfîrăială puncta din umbră amestecul de real - ireal.

Remarcabil mi s-a părut publicul prezent la acest spectacol, chiar dacă nu foarte numeros. Surprins la început, publicul a intrat apoi în partitura lui Liviu Pancu, oferindu-ne o superbă surpriză a faptului că bistriţenii au talent, că scena nu este uşoară, că ştiu să rumege un spectacol avangardist, că pot realiza o lectură plăcută la prima vedere. Şi toate acestea nu sunt puţine lucruri. Ele vorbesc despre un grad de cultură, despre puterea de a recepţiona semnalul literar sau despre educaţia prin artă. Cei care n-au venit la teatru au pierdut o mare lecţie de actorie. Cei care au venit, pot spune că s-au trezit peste noapte actori. Şi mai pot spune unii că nu vor uita niciodată că au jucat în „Cele şapte zile ale lui Simon Labrosse” alături de actori consacraţi ai teatrului românesc.
Dacă ghiduşiile unui clown sunt uşor de repetat şi aplauzele mulţimii curg, nu acelaşi lucru se întâmplă la teatru. Replicile pretenţioase, jocul de scenă, susţinerea unor teme filozofice asupra existenţei, decuparea unei săptămâni din viaţa noastră sunt tot atâtea probleme pe care actorii mureşeni, în directă colaborare cu actorii bistriţeni, le-au adus la rampă. Autorul şi regizorul piesei şi-au dat mâna în dorinţa de a decupa viaţa după modelul oferit de noi, cei prezenţi. Fiecare în felul său este un Simon Labrosse. De aceea spectacolul poate fi urmărit de două ori, trei ori sau de cinci ori şi va fi mereu altul.

Seara aceasta bistriţeană a fost însă extraordinară. De la copii şi până la cei mai vârstnici, viaţa s-a derulat pe scenă timp de şapte zile. Liviu Pancu şi-a demonstrat măiestria pedagogică de profesor la Institutul de teatru, realizând o adevărată lecţie de actorie cu publicul prezent. Toată consideraţia şi felicitări pentru spectatorii-actori care au colorat spectacolul şi au demonstrat că teatrul este iubit la Bistriţa.

Dorel Cosma

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close