Refugiu on-line pentru 16 clădiri vechi din Bistriţa-Năsăud

-A A +A

Refugiu on-line pentru 16 clădiri vechi din Bistriţa-Năsăud
  Şaisprezece clădiri vechi din judeţ fac parte dintr-un proiect aflat sub patronajul Departamentului de Istorie & Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Scopul acestuia este de a realiza o arhivă cu imagini şi informaţii despre reşedinţele nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, în ideea de a aduce respectivele monumente istorice, astăzi aparent uitate, în atenţia publicului, cu speranţa „că destinul lor va fi deturnat şi ele vor fi salvate de la ruină şi dispariţie”. Monumentele istorice din Bistriţa-Năsăud aduse în prim-plan se află la Arcalia, Beclean, Chiochiş, Comlod, Cristeştii Ciceului, Cristur-Şieu, Dobric, Ilişua, Ghinda, Matei, Şieu, Posmuş, Urmeniş. Unele (mai mult sau mai puţin restaurate) găzduiesc în prezent instituţii publice cu rezonanţă în peisajul local sau chiar naţional, precum Castelul din Arcalia - imobil în care funcţionează „Centrul Regional al Francofoniei” aparţinând de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Preventoriul TBC de la Ilişua, Primăria Beclean şi Grupul Şcolar Agricol din aceeaşi localitate.

  Imaginile expuse pe site sunt aduse din teren de studenţi la Arhitectură din cadrul universităţii menţionate. În general, este vorba despre vaste ansambluri nobiliare datând din secolele XVII - XIX, aflate în zone rurale mai mult sau mai puţin accesibile, care au în centru palate impunătoare, de dimensiuni variabile şi stiluri dintre cele mai diferite, înconjurate de anexe (fortificaţii, grajduri, bucătării, grânare), grădini şi garduri cândva atent îngrijite. „Expropriate la începutul regimului comunist, aceste ansambluri au primit de cele mai multe ori întrebuinţări improprii, care au dus la deteriorarea lor, iar după 1989 multe dintre ele au fost lăsate în paragină. Din cele peste 300 de ansambluri nobiliare care au supravieţuit până în prezent, prea puţine se restaurează”, se atrage atenţia pe site-ul www.monumenteuitate.ro.

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close