|

Starea sistemului sanitar judeţean, la zi

-A A +A

Starea sistemului sanitar judeţean, la zi
Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN
Foto: Mesagerul de BN
  Sporul natural se menţine pozitiv în Bistriţa-Năsăud (10,01 la mie), în raport cu mortalitatea de 9,73 la mie, cauzele de mortalitate generală fiind, în ordine, afecţiunile cardio-vasculare, tumorile maligne, accidentele, bolile digestive şi bolile aparatului respirator, a declarat directorul DSP Anca Andriţoiu în deschiderea conferinţei de presă organizată miercuri de Instituţia Prefectului, cu şefii principalelor instituţii responsabile din sectorul sanitar – DSP, CJAS, Ambulanţă, ISU-SMURD şi Spitalul Judeţean de Urgenţă. În 2011, frecvenţa îmbolnăvirilor a fost de 751 la mie, cele mai multe afecţiuni fiind cele respiratorii, digestive şi osteo-articulare. Pe bolile vizate de programele naţionale de sănătate, anul trecut s-au înregistrat 688 de noi diabetici, 731 de pacienţi noi cu boli maligne şi 570 de cazuri noi de bolnavi psihic.

  Administrativ, noutăţile din 2011 au fost înfiinţarea a 3 centre de permanenţă medicală la Teaca, Năsăud şi Josenii Bârgăului, operaţionalizarea punctului de Ambulanţă de la Teaca, asigurarea unui nou sediu pentru staţia de Ambulaţă de la Năsăud, dotarea ISU cu 3 ambulanţe noi de prim-ajutor şi 2 ambulanţe de Terapie Intensivă Mobilă pentru SMURD (plus 6 autospeciale ultradotate pentru ISU), echiparea şi demararea unui program de training special la Ambulanţă, darea în funcţiune a Gărzii de Intervenţie ISU de la Sângeorz-Băi cu echipaj SMURD ş.a. În ce priveşte infrastructura Spitalului Judeţean, directorul Mircea Gelu Buta a evidenţiat că aici s-au făcut cele mai mari investiţii, cu fonduri europene, din bugetul Ministerului Sănătăţii şi cu contribuţia Consiliului Judeţean, investiţii vizibile pe sectorul reabilitării termice a spitalului, farmacie, laboratoarele de analize, compartimentul de sterilizare, blocul alimentar, sălile de tratament, Secţia de psihiatrie şi pe alte secţii, plus lucrările începute la Terapie Intensivă şi extinderea de la Secţia de Oncologie.

  Pe 2012 sunt în plan achiziţionarea unui aparat RMN pentru spital şi a unui computer tomograf pentru Unitatea de Primire a Urgenţelor care va fi extinsă anul acesta, în paralel cu demararea lucrărilor de supraetajare a pavilionului din spate al spitalului, unde se va organiza blocul chirurgical. Anul trecut, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a avut aproape 30.000 de internări, 39.000 de urgenţe la UPU şi 128.000 de analize în ambulatoriul de specialitate.

  Ambulanţa are în plan operaţionalizarea punctului de la Maieru la 24 din 24 de ore, o soluţie pentru înfiinţarea unui punct în zona de câmpie, demararea reabilitării termice a sediului central şi realizarea unei spălătorii acoperite pentru ambulanţe, continuarea recondiţionării punctului de la Beclean, angajarea de personal şi mărirea parcului auto cu încă 2-3 ambulanţe noi promise de MS. SMURD-ul, care a ajuns la o medie de circa 12 intervenţii pe zi, aşteaptă la rându-i dotări suplimentare, darea în funcţiune a punctelor SMURD de la Beclean şi Prundu Bârgăului (estimată în aprilie-mai) şi operaţionalizarea dispeceratului în sistem integrat Ambulanţă-SMURD, pentru o mai bună şi mai rapidă decizie comună de direcţionare a echipajelor.

  Finanţarea serviciilor medicale pe acest an este asigurată cu 117 milioane de lei alocaţi până la această oră, la care se adaugă procentele reţinute la dispoziţia ordonatorului de credite care, cumulat cu cele două rectificări bugetare clasice din august şi noiembrie, vor acoperi diferenţa de circa 35-37 de milioane până la necesarul estimat pe întregul an, potrivit preşedintelui-director general al CJAS Vilhelm Szekely. Din diferenţa nealocată încă, cea mai mare descoperire se regăseşte la capitolul medicamente compensate, unde fondurile primite acoperă primele 7 luni din an.

  Votează acum!

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Economic

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close