Solistul trupei Hara aduce bani europeni pentru promovarea Bisericii Evanghelice

-A A +A

Solistul trupei Hara aduce bani europeni pentru promovarea Bisericii Evanghelice
Foto: Mesagerul de BN
„Biserica Evanghelică din Bistriţa - Înapoi spre viitor” este proiectul cu care Asociaţia Cultural Artistică „Hara” urmăreşte să promoveze monumentul istoric din inima Bistriţei pe plan turistic. Într-o conferinţă susţinută marţi la sediul Primăriei municipiului, solistul trupei Hara şi reprezentant al asociaţiei cu acelaşi nume, Flavius Buzilă, bistriţean la origine, a anunţat lansarea proiectului pentru care a obţinut o finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”.

Flavius Buzilă şi-a explicat iniţiativa, în prezenţa mamei sale, Mărioara Buzilă - „membră activă a asociaţiei”, a primarului Ovidiu Teodor Creţu - care a remarcat că este pentru prima dată când un ONG aduce bani pentru Bistriţa şi nu îi cere municipalităţii, a preotului paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss, şi a altor invitaţi: „A fost dorinţa mea personală şi a membrilor trupei Hara să începem de la origini, adică de acasă, de la Bistriţa, ne-am axat pe simbolul oraşului - Biserica Evanghelică - un monument extraordinar care, din păcate, este prea puţin cunoscut şi care merită să fie mult mai mult cunoscut; este cel puţin comparabil cu Biserica Neagră din Braşov şi merită o notorietate cel puţin la fel de mare, prin toate detaliile pe care le oferă din punct de vedere istoric, cultural, religios sau arhitectural”.

Potrivit vorbitorului, echipa de proiect a lucrat doi ani de zile la acest concept, contractul de finanţare fiind semnat în 15 februarie 2012 între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Asociaţia Cultural Artistică „Hara”. Valoarea totală a proiectului este de peste 989.048 de lei, valoarea eligibilă - de circa 737.000 de lei, din care peste 626.000 de lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă din FEDR, aproape 96.000 de lei - contribuţia din bugetul naţional şi peste 14.700 de lei - cofinanţarea beneficiarului.

Punctul forte al demersului va fi un festival interactiv care va avea loc pe parcursul a două zile, în 15 şi 16 septembrie, a precizat Flavius Buzilă, pe parcursul acestuia fiind programat un şir de manifestări cu largă adresabilitate: paradă a costumelor medievale, expoziţie de arme şi armuri, lecţie de folosire a acestora, un turnir medieval, concerte de muzică urmate de focuri de artificii şi jocuri de lasere, expoziţie cu fotografii ale Bisericii Evanghelice din trecut şi până în prezent, momente muzicale susţinute în interiorul lăcaşului de cult, concursuri pentru public. În plus, va fi realizat un film documentar, un album foto, dar şi un portal pentru promovarea Bisericii Evanghelice în limbile română, germană şi engleză. Preşedintele Asociaţiei Hara a adăugat că festivalul interactiv va fi un prilej pentru bistriţeni de a se va bucura de prezenţa unor personalităţi ale muzicii, teatrului şi culturii, ale căror nume vor fi dezvăluite în curând.

Iniţiativa noastră este una naturală, firească. Cred mult în puterea artei, a muzicii de a deschide nişte căi pe care simplele cuvinte sau discursurile nu o pot face. (...) Sunt sigur că după acest festival, Biserica Evanghelică din Bistriţa nu va mai fi doar acea biserică de undeva din Ardeal care a ars, va însemna altceva şi Bistriţa va însemna altceva. Bineînţeles, cu o floare nu se face primăvară, nu o să puteam să facem totul singuri, dar sperăm la o colaborare din partea tuturor”, a mai spus Flaviu Buzilă, care îşi doreşte ca festivalul dedicat Bisericii Evanghelice să devină o tradiţie la Bistriţa şi să atragă cât mai mulţi turişti. De sprijin l-au asigurat toţi cei prezenţi, preotul paroh Joahann Dieter Krauss arătându-se plăcut surprins de o asemenea iniţiativă, mulţumind în numele comunităţii, a celor 270 de suflete pe care le reprezintă pentru că lăcaşul de cult nu este lăsat uitării.

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

Tiganiada "marca Cretu" versus adevarata promovare a Bistritei

Daca intrebi pe oricine cunoaste catusi de putin Bistrita care-i simbolul orasului, respunsul va fi aproape invariabil Biserica Evanghelica din centru cu turnul inalt de 75 m dominand orasul. Iata de ce proiectul initiat de Asociaţia Cultural Artistică „Hara” prin eforturile solistului trupei Flavius Buzila, reprezinta un gest de normalitate in promovarea orasului. Si totusi timp de 4 ani locuitorii Bistritei au fost agresati (pe banii lor) de catre un primar incult cu simboluri din cele mai nastrusnice precum STRUTUL, al carui mulaj vopsit tiganeste a impanzit centrul istoric. Intr-adevar, pe la 1353 orasul Bistrita primeste din partea regelui Ungariei Ludovic de Anjou, sigiliul cu cap de strut incoronat si cu potcoava in cioc- simbolizand comertul. Tot atunci la 1353, Bistrita capata dreptul de a organiza tirgul anual de 15 zile in cursul lunii august, cunoscut in partea locului de BULGIUL. Asa ca primarul Cretu care se pricepe la Heraldica precum se pricepea Elena Ceausescu la chimie, a ales ca simbol al orasului tocmai strutul. Asta nu-i promovare. Si pentru ca tiganiada sa fie complecta, acelasi primar superficial s-a apucat sa mute statuile aiurea. Astfel, a ajuns bustul lui Cuza de la IJP in Piata Unirii al carei nume se trage de la marea unire din 1918 si deci nu are nimic in comun ci mica unire a lui Cuza. Mai trist este ca in urma nebuniei cu mutarea statuilor, busturile lui Cosbuc si Rebreanu care pentru Bistrita sunt precum Goethe si Schiller pentru Weimar, au "nimerit" in adevarate ascunzatori : Rebreanu dupa gardul liceului iar Cosbuc tocmai sub stresina la sinagoga.

imaginea utilizatorului ignea

salutare

bravo 10 cu +

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close