Poeţii Atila Racz şi Gina Goia, la “Actualitatea irl”

-A A +A

Poeţii Atila Racz şi Gina Goia, la “Actualitatea irl”
Recent, poeţii de origine bistriţeană Atila Racz şi Gina Goia, care împart nu numai o prietenie, iubire, statornice, ci şi statura de părinţi ai copiilor pe care-i au împreună, au fost invitaţii postului de televiziune “Actualitatea irl” al trustului românesc de mass media în Irlanda. Amândoi provin din cenaclul “George Coşbuc” al Casei de Cultură a Sindicatelor, Atila Racz publicând întâiul său volum, “Dulcea mea pustiire”, la Editura “Tipomur” în 1994, alături de Alexandru Cristian Miloş şi David Dorian. Cele trei cărţi de poezii au însemnat un impuls pentru mişcarea poeticească bistriţeană de atunci. Gina Goia a debutat în volum în anul 2006 cu titlul “Miriapozii”; cartea, reunind poeziile de până atunci, a apărut la Editura “Eikon” din Cluj concomitent cu “Eden în pustiire” a lui Atila Racz.

Interviul “irlandez” de o oră, realizat de scriitoarea şi jurnalista Dorina Şişman, a cuprins mărturisiri despre “îndepărtata” tinereţe din România - ei sunt plecaţi de mai bine de 15 ani - despre atmosfera, oamenii şi “obiceiurile” literare; l-au amintit pe poetul Luca Onul, pe David Dorian, Alexandru Cristian Miloş, apoi au precizat că fiecare dintre ei a avut şi mai are încă o activitate literară intensă în “paginile” gazetelor electronice. Atila a mai vorbit despre pasiunea lui pentru pictură, pe care a îndrăgit-o influenţat de fratele său, pictorul Arpad Racz, care trăieşte în Germania. Gina Goia a scris de la publicarea poeziilor o vreme şi proză, nemaifiind interesată de maniera în care scria la debut.

Cele două cărţi ale lor au apărut în 2006 şi au fost premiate de festivalul de poezie “Zilele George Coşbuc”, ediţia XXII, diplomele purtând semnătura regretatului Marius Tupan, preşedintele juriului de atunci. Cei doi s-au referit, între mai multe chestiuni abordate, la frumuseţea poeziei, la adevărul versului, trimiterile fiind făcute cel mai ades în trecut, când viaţa literară era mai efervescentă, în Bistriţa de acum aproape două decenii. A fost o discuţie de bun nivel, tonică, realizată de oameni care cred cu sinceritate în literatură.

Aprecierea dvs: - Media: 4.5 steluţe (2 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Gina Goia

multumiri inspre aduceri aminte

multumiri poetului Victor Stir; neasteptat, si din dorinta de-a frunzari ziare romanesti intr-o seara ploioasa dublineza, am intrat pe "mesagerul de Bistrita" / o fac din reflex, sic!) si am gasit articolul asta care ma duce in trecut si ma readuce prezentului/ exista o eroare de tipar: persoana care a intervievat si a semnat emisiunea este Dorina Sisu. Gand bun voua si sper sa ne vedem intr-o zi/

Aprecieri,

Gina Goia, Dublin

imaginea utilizatorului Dorina Șișu

emisiune culturală

Felicitări pentru articol. Notă: numele meu corect este Dorina Șișu nu Șișman.
Cu cele mai calde gânduri vă așteptăm alături de proiectele noastre de promovare a artelor și culturii românești în Irlanda.
Dorina Șișu - coordonator al Centrului Cultural Român Dublin

imaginea utilizatorului I.B.

Dorina, Gina,

mă bucur de reacţie. Pentru Atila Racz, numai salutări deosebite.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close