Lingvistul şi politicianul Emil Boşca-Mălin va avea un bust la Maieru

-A A +A

Conducerea comunei Maieru a decis să omagieze aşa cum se cuvine memoria unui celebru fiu al satului. Este vorba despre juristul, lingvistul, ziaristul şi politicianul Emil Boşca-Mălin, născut în localitatea de pe Valea Someşului Superior în urmă cu aproape un secol şi care a trecut în nefiinţă în 1976.
E de datoria noastră să ne apreciem la justa valoare personalităţile locale, iar Emil Boşca-Mălin se numără printre acestea. Dorim ca până în luna octombrie 2013 să-i putem închina un bust în parcul comunei, iar Căminul Cultural să-i poarte numele”, a spus primarul Vasile Dumitru. Născut în 1914 la Maieru, Emil Boşca-Mălin a scris pentru ziarul Ardealul, pentru Gazeta Transilvaniei şi a fost redactor la cotidianul bucureştean Curentul. A fost responsabil cu secţiunea de presă a Partidului Naţional Ţărănesc, fiind numit de Iuliu Maniu „şef al propagandei şi al presei PNŢ”. Din pricina convingerilor sale politice, Emil Boşca-Mălin a avut de suferit în perioada comunistă, fiind întemniţat în 8 puşcării comuniste, printre care închisorile din Gherla, Aiud, Oradea, iar la Râmnicu Sărat a fost deţinut împreună cu mari personalităţi politice ca Ion Diaconescu şi Corneliu Coposu. A fost arestat la vârsta de 39 de ani, fiind privat de libertate 17 ani.
„Telepatie şi hipnoză în închisorile comuniste” este cartea pe care a scris-o în timpul detenţiei. Ea a fost publicată abia în anul 1995, într-o ediţie îngrijită de regretatul profesor Lazăr Ureche, la editura Glasul Bucovinei din Iaşi. Manuscrisele sale au fost confiscate de Securitate, unele s-au pierdut sau au fost distruse de regimul comunist, iar altele se găsesc în prezent în arhiva CNSAS.

 

Aprecierea dvs: - Media: 3.5 steluţe (2 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitatorvaler andronesi

bine facut .felicitari

bine facut .felicitari maierenilor

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close