Gheorghe Pârja, mărturisire evocatoare despre Nichita Stănescu

-A A +A

Gheorghe Pârja, mărturisire evocatoare despre Nichita Stănescu
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
  Biblioteca Judeţeană l-a sărbătorit, de „Ziua Internaţională a Poeziei”, pe Nichita Stănescu, prin evocarea emoţionantă pe care a rostit-o joi, de la ora 18.00, poetul şi jurnalistul Gheorghe Pârja din Maramureş. Acesta şi-a amintit cu mare har mărturisitor momentele petrecute în apropierea marelui poet, impresionat de Cimitirul Vesel de la Săpânţa, pe care-l vedea ca „un fel de albastru”. Poet şi jurnalist, Gheorghe Pârja a desfăşurat vălul amintirii afective în care Nichita Stănescu a devenit viu pentru cei prezenţi; niciunul dintre scriitorii bistriţeni nu l-a cunoscut personal pe poetul „foii verde de albastru”. Nichita a fost fascinant prin cultul prieteniei pe care-l avea, Pârja invocându-l pe sârbul Adam Puslojic, devenit poet român, datorită apropierii sufleteşti de poezia „marelui ploieştean”. Gheorghe Pârja a prezentat trei volume de poezie românească semnate de Puslojic şi apărute în condiţii grafice frumoase. Cu modestie, Gheorghe Pârja a spus că nu a fost prieten cu Nichita, întărind încrederea auditoriului, din care mulţi îl cunosc pe invitat ca fiind cel care realizează frumoasa sărbătoare a poeziei „Serile de la Deseşti”. Amintirile lui Gheorghe Pârja au fost „susţinute” de fotografii proiectate pe ecran, imagini în care au putut fi văzuţi „la tinereţe” regretatul Laurenţiu Ulici şi poetul Dinu Flămând.
  De reţinut întâmplarea povestită de Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene, pe care a avut-o Grigore Vieru cu Nichita Stănescu. Bucureşteanul l-a aburcat pe umerii săi pe Vieru şi l-a rugat să privească peste un gard, în întuneric. „Vezi casa în care a locuit Eminescu?”, l-a întrebat Nichita. „O văd”, a răspuns Vieru. „Îl vezi pe Eminescu plimbându-se prin curte?”, a sunat a doua întrebare. „Da, îl văd”, a răspuns fratele său Grigore şi s-a coborât de pe umeri. Pintea spunea că Vieru i-a mărturisit că atunci a înţeles ce este poezia: „Să vezi ceva unde nu este nimic”. În continuare, scriitorul Virgil Raţiu a povestit cu haru-i cunoscut isprava lui Nichita de la Chişinău. Se zice că în Casa de cultură unde erau adunaţi scriitori şi oficiali comunişti Nichita ar fi spus: „Mulţumesc tovarăşului Stalin, pentru că datorită dânsului mama a trebuit să plece în România, la Ploieşti, unde s-a întâlnit cu tata, şi m-am născut eu, poet român, liber”.
  În partea de încheiere, au fost citite poezii de către bistriţeni, iar poetul Gheorghe Pârja a recitat din cărţile proprii, la cererea prietenilor, poeme dragi recunoscute de mulţi, rotunjind astfel o seară frumoasă, dedicată lui Nichita Stănescu, pentru două ore viu din nou.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (5 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Economic

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close