Festivalul de Satiră şi Umor ,,Mărul de Aur”, ediţia a XXIX-a. Premii literare

-A A +A

Festivalul de Satiră şi Umor ,,Mărul de Aur”, ediţia a XXIX-a. Premii literare
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
  Sâmbătă, Festivalul de Satiră şi Umor ,,Mărul de Aur”, ediţia a XXIX-a, a debutat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa cu întrunirea juriului, având următoarea componenţă: George Corbu - preşedinte, Cornel Udrea - vicepreşedinte, Grigore Chitul, Alexandru Oltean, Virgil Raţiu - membri. Pe adresa concursului de literatură, în acest an au sosit 44 de manuscrise (însoţite de motto-uri, cu autori necunoscuţi) şi 31 de volume publicate în cursul anilor 2012-2013. Conform regulamentului concursului, antologiile de epigrame, sonete, rondeluri, fabule, proză satirică, cronici rimate nu au fost luate în seamă de către juriu. De asemenea, juriul a constatat că secţiunea de manuscrise a înregistrat o calitate a textelor cum mai rar s-a întâmplat.
  Secţiunea manuscrise: premiul I - Petru Brumă, Constanţa; premiul II - Nicolae Bunduri, Braşov; premiul III - Ion Diviza, Chişinău, R. Moldova, şi George Petrone, Iaşi. Menţiuni - Violeta Urdă, Bucureşti; Vali Slavu - Aninoasa, Hunedoara; Constanţa Apostol - Galaţi; Gheorghe Pitarcă - Orăştie, Hunedoara; Elis Râpeanu - Bucureşti; Lică Pavel – Bucureşti; Laurenţiu Ghiţă - Bucureşti.

  Secţiunea volume publicate: premiul I – George Zarafu, pentru ,,Lumea prin care am trecut ”, Ed. Enmar, Bucureşti, 2012; premiul II – Ioan Toderaşcu, pentru ,,Ariciul cu ţepi de alint”, Ed. Pim, Iaşi, 2012; premiul III – Ion Constantinescu, pentru ,,Fiecare cu Golgota lui”, Ed. Napoca Nova, Cluj, 2013. Menţiuni: Gheorghe Bâlici, pentru ,,O mie şi una de epigrame”; Petru-Ioan Gârda, pentru ,,Modus Ridendi” - epigrame; Dorel Lazăr, pentru ,,Semne de urzică” - epigrame; Eugen Albu, Dan Căpruciu, Gheorghe Bâlici, Ion Diviza, pentru ,,Cvadriga cu pegAşi” - epigrame.

   Vernisaje şi premieri

  La „Casa cu Lei” din Bistriţa, sâmbătă după-amiază, au fost bifate mai multe activităţi. La deschiderea acestora a luat parte şi primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu care, între altele, rele, cum ar fi criza financiară şi absenţa fondurilor băneşti, a felicitat organizatorii - Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa Municipală de Cultură şi Centrul Cultural Judeţean - şi a promis pentru ediţia a 30-a din 2014 subvenţii substanţiale, în comparaţie cu actualele.
  La „Casa cu Lei” a fost deschisă expoziţia de grafică satirică semnată de Lucian Dobârtă-Lucido. Despre lucrările expuse, aşezate sub numele „Metaforisme”, a vorbit pe larg scriitoarea Elena M. Cîmpan. Temele abordate de Lucido din perspectivă grafică sunt „Gioconda”, vestita lucrare a lui Leonardo Da Vinci, şi „Pizza italiana” – apropo de tema festivalului la concursul de creaţie literară, „La omul sărac...”. Surâsul Giocondei este parodiat de grafician cu inspiraţie, cu piruete satirice inedite. Zic inedite, fiindcă am mai văzut cu mulţi ani în urmă afişe şi publicitate cu Gioconda prezentată cu capul lui Vlad Ţepeş, Gioconda la mare, Gioconda la munte, Gioconda pe autostradă etc. Lucido a parodiat şi davinciana „Cina cea de taină”. Tot despre expoziţie au vorbit cu umor grav Cornel Udrea şi George Corbu şi a salutat evenimentele Alexandru Pugna, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, care, la rându-i, a promis „Mărului de Aur” pentru viitor finanţări substanţiale.

  În altă sală a „Casei cu Lei” a urmat festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului de creaţie literară 2013, pe cele două secţiuni prevăzute de regulament, manuscrise şi volume publicate. În această sală tronează expoziţia de pictură, deschisă aici cu săptămâni în urmă, semnată de artistul Manfred Hain, din Germania. Expoziţia este intitulată „Explozie de lumină” (Farben feuer Werk). Cele câteva zeci de lucrări te inundă de culori crude, despre care a vorbit Lucian Dobârtă-Lucido în prezenţa artistului. A urmat festivitatea de premiere. Premiile şi diplomele au fost înmânate de George Corbu, preşedintele juriului, cu multă seriozitate. Aceeaşi seriozitate, în cuvântul său de duh, a depus-o şi Cornel Udrea, însă cei prezenţi râdeau cu poftă, cota festivalului crescând pe măsura desfăşurării lui. George Corbu a afirmat, în ciuda organizatorilor, că umorul în România nu este deloc în criză şi a exemplificat prin numărul mare de cărţi de satiră care apar într-un an în toată ţara şi prin numărul mare de autori prezenţi sâmbătă la Bistriţa, sosiţi ca poşta pe adresa Festivalului, din judeţele Alba, Braşov, Constanţa, Galaţi, Suceava, Maramureş, Cluj, Iaşi, Vaslui şi, evident, din Bucureşti şi din Bistriţa. După înmânarea premiilor - o festivitate foarte serioasă manipulată de Alexandru Câţcăuan, au ieşit la rampă epigramiştii care nu au făcut altceva decât să smulgă râsul şi aplauzele participanţilor: Elis Râpeanu, Petru Brumă, Nicolae Bunduri, Ioan Toderaşcu, Radu Ivan, Alexandru Oltean, Ion Constantinescu (proză), Ioan Filimon, Dorel Lazăr, Eugen Albu, Dan Căpruciu, Ion Morar, George Corbu.
  Manifestările nu s-au încheiat aici. Au fost lansate cărţi de Cornel Udrea şi Alexandru Oltean. Cornel Udrea a afirmat că cărţile, indiferent de gen, se vând greu prin librării, unde putrezesc pe rafturi, de aceea e musai ca scriitorul să umble prin ţară ca să-şi vândă marfa mai bine. Alexandru Oltean s-a prezentat cu noutatea „Maimuţa”, volum apărut în acest an la Editura Eikon din Cluj. O carte trăznită, ilustrată de Lucido. El realizează cu mult talent transpunerea în versuri a unor bancuri vestite, compunând o poezie satirică de talia şi mai vestitului Ion Pribeagu.

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close