|

Luptătorul anticomunist Gheorghe Pașca va avea un monument în Năsăud

Gheorghe Pașca este unul dintre cei mai cunoscuți luptători anticomuniști care s-a ascuns vreme de 10 ani în pădurile din Maramureș și Bistrița-Năsăud. După ce le-a rezistat comuniștilor preț de un deceniu, partizanul s-a sinucis pentru a nu fi capturat. În cinstea lui în Năsăud se va ridica un monument. De asemenea, trupul său se va întoarce în Maramureș la Săliștea de Sus.

-A A +A

Luptătorul anticomunist Gheorghe Pașca va avea un monument în Năsăud
Gheorghe Pașca, născut în 1901 în Săliștea de Sus, provenea dintr-o familie numeroasă, cu 11 copii, băieții fiind nevoiți de mici să învețe meșteșugul dogăritului și al vânătorii. Gheorghe și fratele său Dumitru au devenit în timp cei mai pricepuți vânători, cunoscând pădurile din Maramureș ca în palmă.
Priceperea la vânătoare l-a și ajutat pe Gheorghe Pașca să-și consolideze starea socială. Aceasta îi aducea venituri considerabile, care i-au și permis o serie de investiții precum o moară sau o crâșmă.
Viața lui Gheorghe Pașca, pe care puțini o cunosc, este la limita dintre legendă și realitate. 10 ani s-a ascuns în pădurile din Bistrița-Năsăud și Maramureș de Securitate, după ce a intrat în dizgrația sa în 1946, când a refuzat să își predea una dintre arme la Postul de Poliție din Săliștea de Sus, Maramureș, unde locuia.
În 1946 s-a dat o lege care interzicea deținerea de armament și muniție, toți oamenii din Săliștea de Sus fiind așteptați la postul de Poliție pentru a-și preda armele. Gheorghe Pașca s-a supus și el regulilor, predându-și armele, cu excepția uneia, o pușcă cu lunetă, de care era atașat.
Pușca cu lunetă care i-a cauzat neplăcerile era primită de la un grof austriac, în timpul ocupației maghiare, când, auzind de calitățile excepționale de vânător ale maramureșeanului, l-a invitat ca însoțitor în sezonul de vănătoare. Se spune că arma de vânătoare a fost primită de la grof, după ce Pașca i-ar fi salvat viața, doborând cu un glonț în cap un urs, care era gata să se prăbușească peste grof.
După incidentul cu pușca pe care a refuzat să o predea s-a retras în pădurile din Maramureș, având Securitatea pe urme un deceniu. La doar câțiva ani de la fuga sa, când Securitatea a mobilizat efective importante a vrut să se predea, fiind convins de un comunist că nu i se va întâmpla nimic. A intrat în Primăria din Săcel, unde a auzit fără să vrea o discuție telefonică între șeful de post și autoritățile din Veșeu privind arestarea sa. Se hotărăște atunci să fugă din nou, ieșind pe geamul încăperii și amestecându-se printre participanții de la o nuntă.
Fratele său Dumitru este ucis în 1949 de către un grup de securiști deghizați în țărani. Acest eveniment îl transformă pe Gheorghe Pașca într-o „sălbăticiune”. Pașca devine foarte suspicios, nu mai are încredere în nimeni, amenință cu moartea pe toți cei pe care îi întâlnește în pădure, iar pe informatorii Securității trimiși să îl spioneze îi bate crunt și îi obligă să-și mănânce carnetul de partid.
În 1950, Securitatea apelează la o tânără, Ioana Vlad, pe care o trimite în munți pentru a-l găsit pe partizan și a le comunica locul în care se afla. Aceasta îl găsește însă între cei doi începe o poveste de dragoste, Ioana Vlad rămânând în pădure cu Gheorghe Pașca până în anul 1953.
„Stăteam în buncăr, în Măgura Telciului, aveam masă, pat, sobă, blide (n.r. farfurii) și n-am dus lipsă de nimic. Gheorghe împușca mistreți, capre, aducea lapte și brânză de la stână. El venea și-mi zicea: iară umblă după mine, da„ până trăiesc eu, n-avea frică. Am născut-o pe fată în pădure și am rămas din nou groasă. Îmi era foarte greu dar nu aveam de ales”, spune Ioana Vlad într-un interviu.
Cu un copil mic și cu încă unul pe drum, Pașca devine mai prudent, evitând să se mai epună des în zonele circulate. Acest lucru nu durează însă mult,unul dintre informatori descoperind buncărul celor doi și anunțând Securitatea.
„A doua zi, în zori, auzim focuri de armă deasupra noastră. Eu am vrut să ies afară, da„ Pașca mi-o zis: Nu mergi nicăieri, până trăiesc eu, eu mă duc! O ieșit în buncăr și mi-o spus să mă duc cu el, că o să încerce să mă scoată din încercuire. Eu n-am vrut, eram cu un copil mic în brațe și groasă de șase luni. I-am spus să scape dacă poate și să se ducă, că eu mă predau”, povestește Ioana Vlad.
Pașca aruncă o grenadă spre securiști și reușește să fugă din nou. Între timp, Ioana Vlad este supusă interogatoriilor fără sfârșit. Este dusă la penitenciarul din Satu Mare, unde este internată la infirmerie pentru a naște al doilea copil. Se întoarce acasă după patru luni de detenție.
În ciuda pericolelor, Gheorghe Pașca este alături de familie
Deși este căutat în continuare de către Securitate, Gheorghe Pașca nu pierde legătura cu familia sa. Mergea noaptea la Ioana Vlad pentru a-i duce mâncare și a-și vedea copiii, în ciuda pericolelor ce-l pășteau.
Timp de doi ani de zile Pașca și-a întreținut familia cu cele necesare, riscându-și viața de fiecare dată.
Este identificat de Securitate în apropiere de localitatea Bichigiu (Bistrița-Năsăud), iar când este înconjurat, pentru a nu fi prins, Gheorghe Pașca se sinucide. Securiștii îi leagă corpul inert de o sanie și îl târăsc din localitatea cu pricina până la Năsăud, unde îl depun în curtea primăriei, unde flutură lozinca „Cine face ca el, ca el pățește”. Îl aruncă mai apoi într-o groapă și îl acoperă cu pământ, fără a avea parte de o slujbă creștinească. Este înmormântat totuși în Năsăud în 1956 fără un preot sau vreo slujbă religioasă
În cimitirul din Năsăud i-a fost descoperit mormântul de curând, familia lui Gheorghe Pașca intenționând să îi mute rămășițele în Maramureș. De asemenea, autoritățile locale din Năsăud intenționează să ridice un monument în memoria lui Gheorghe Pașca.
Informații obținute din Anuarul Institutului de Istorie Orală I din 1998, Radu Hriniciuc și de la preotul Vasile Rus. (BS)

 

 

Aprecierea dvs: - Media: 3.5 steluţe (20 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Anonim

Mai sa fie!

Ce are Gheorghe Pascu cu Nasaudul? De fapt noi stim sa cinstim oameni din alte parti si uitam oamenii in Nasaud! Acelasi lucru si cu Eminescu!!! Ce are Eminescu cu Nasaudul. Poate pe imorala Veronica Micle! Vai de noi! Nasaudeni din toata lumea...uniti-va!

imaginea utilizatorului vizitator

de unde si pana unde monument

de unde si pana unde monument pentru pasca ?
nu stie nimeni despre asa ceva . informatie falsa.

imaginea utilizatorului vizitator

nu mai scrieti tampenii !!!!

nu mai scrieti tampenii !!!!
De asemenea, autoritățile locale din Năsăud {( NU )} intenționează să ridice un monument în memoria lui Gheorghe Pașca.

imaginea utilizatorului Mocodean

:))))))

Nu e vorba de Pasca. Stati linistiti! Monumentul o sa se ridice spre cinstirea lui Maci, carutasul universal:)))))

imaginea utilizatorului Cititor

Rugam frumos sa se calmeze toti fostii securisti si fosti activisti comunisti din zona Nasaudului....s-a inteles gresit....in luna aprilie in acest an Pasca va fideshumat si osemintele lui vor fi duse in Maramures in Salistea de Sus de unde este originar....acolo familia lui intentioneaza sa ii ridice un monument funerar......so relax all fucking comunists......no one will disturb your happy existance......mai ales ca in cimitirul din Nasaud aveti cele mai impozante monumente funerare.......

imaginea utilizatorului Cecilia

Vai de cei prin care vorbeste si astazi invidia,frica si lasitatea !!

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close