REPORTAJ

Ermitajul de la Malin, locul unde Buddha l-a întâlnit pe Iisus Hristos

La vreo 10 km de orașul Beclean, înainte de-a ajunge la podul care te duce spre centrul comunei Nușeni, există o interesecție cu drumul comunal 26, drum al cărui capăt este în satul Malin. Aici, bine apărat de dealuri și văioage, există un spațiu unde, încă timpul mai are răbdare cu oamenii – Ermitajul de la Malin.

-A A +A

Ermitajul de la Malin, locul unde Buddha l-a întâlnit pe Iisus Hristos
  Dealurile care ar vrea să taie trepte în cer

  DC 26 este un drum comunal bine întreținut, străjuit, de-o parte și de alta de dealuri. Unele sunt line, ușoare, urci pe ele fără prea mare dificultate, dar altele par a fi precum niște gotice catedrale, ce parcă ar vrea să taie trepte spre cerul gri la asființit. Pe o pășune, ceva mai aproape de drum, un grup de localnici strâng iarba proaspăt cosită. Întrebăm de francezul naturalizat pe aceste locuri. ”Nu e francez, e belgian, iar dumneavoastră căutați să ajungeți la Ermitaj”. Îl privesc siderat, încercând să văd cam pe unde ar curge Neva. Nu există așa ceva pe aici, iar Ermitajul pare să fie la mii de km distanță.

  Și, totuși, la nici un kilometru , observăm un indicator ce coboară din postmodernismul al lui John Fowles direct peste după-amiaza de joi ce începe să miroasă a câine plouat. Pe acel indicator, aflat în imediata apropiere al unui podeț, scrie alb pe negreu, mai precis galben pe maro, clar, lizibil: ”ERMITAJ”. Continuăm drumul prin niștea hârtoape absolut fantastice ca formă, exprimare în lut al unei abstracte arte, iar, după ce ne salutăm cu niște puști ce joacă fotbal la două porți improvizate pe un imaș, găsim un alt indicator, de data asta, și mai misterios – parcarea de la Ermitaj. Clar pentru toată lumea, suntem în plin realism magic.

  Ermitajul de la Malin

  Doar câteva sute de metri de mai despart de un grup de case, două ceva mai arătoase, în timp ce o alta, construită din cărămidă roșie, pare venită direct din nuvele lui Gogol. Vedem, tot felul de indicatoare, și ele transmutate de pe insula ”Magicianului” Maurice Conchis și, care, ne dau tot felul de indicații asupra locului unde ne-am propus să ajungem.
  Impactul vizual cu ceea ce înseamnă Ermitajul de la Malin este cât se poate de frontal, de puternic – o bruscă dar dorită întoarcere în alt timp, în plină perioadă hippie, undeva la mijlocul deceniului 6 al secolului trecut. Cu siguranță, dacă din una din cele două case ar ieși Lennon cu Yoko Ono, Clapton, Dylan sau Joan Baez, nu ne-am mira deloc, deși, nici un acord muzical nu curge din ghitara lui Jimmy Page pentru a ne confirma saltul nostru temporal.

  Cu toate acestea, pe insula lui Maurice Conchis, misterele nu sunt deloc puține , deoarece vedem mai multe persoane, tineri bărbați rași în cap, cuviincios îmbrăcați, cu haine negre, simple, bărbați care ne aruncă priviri reprobatoare. Pare să fi ajuns în Japonia samurailor, a codului Bushido, în timpul marilor meditații din templele Zen – sesshinurile.
  Ne salvează ”custodele” Ermitajului de la Malin, Philippe Coupe, belgianul naturalizat la Cluj-Napoca, ca lector la Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai, ajuns, în cele din urmă, la Malin, pornind într-un fel de căutare a timpului pierdut, o încercare de-a readuce omul modern cu picioarele pe pământul de care s-a desprins, s-a desprins dar nu suficient pentru a-l înțelege pe Dumnezeu.

  Ferma cu măgăruși, cortul indian și permacultura

  Acum ne reamintim de ceea ce ne-a adus pe aceste locuri, de ce suntem, totuși, aici, aici la Malin, spațiu atemporal, unde, are loc un eveniment ciudat, dar, inedit în exprimarea lui pentru un spațiu majoritar ortodox, așa cum este România. La Malin a fost organizată o sesiune specială de meditații la care participă practicanți Zen. Sunt venite din întreaga țară, dar și din Croația sau Ungaria, vreo 25 de persoane. Până să aflăm povestea sesshinului, Philippe Coupe și soția sa Adriana, ne invită la un tur la Ermitajului, încercând să aflăm ce se întâmplă în acest ashram: ” Folosim apa din izvoarele proprii, facem foc cu lemne uscate din pădure, avem o gradină fără îngrăşăminte chimice, colectăm apa de ploaie şi avem în proiect un bazin pentru purificarea apelor uzate. Avem şapte măgaruşi cu care organizăm excursii şi drumeţii pe trasee locale. În prezent dispunem de o capacitate de cazare de 22 de persoane. De asemenea, avem un loc de camping  pentru circa 20 de persoane. Pentru cei care caută un mod deosebit de a trăi în mijlocul naturii am pregătit un cort indian-tepee şi o platformă de 15 mp într-un copac” , ne povestește Philippe Coupe. Locatarii fermei de la Malin folosesc lămpi cu petrol și felinare. Ferma are un generator, dar produce curent numai pentru că diversele ustensile cu care se lucrează în gospodarie să poata fi puse în functiune. Altfel spus, ferma este autonoma din toate punctele de vedere, inclusiv energetic, iar zi de zi Philippe caută noi soluții ca sa-i asigure această autonomie.

  Vrea să construiască o alternativa

  Alternativa la societatea umană a începutului de secol 21: egoistă, obosită și tristă. Aici, aici la Malin, Philippe propune omului altceva: ” Pentru mine, pentru ceilalți oameni , nu văd nici o altă soluție la toate problemele complicate ale noului mileniu, decât formarea de mici comunități responsabile implicate în permacultura și tehnologii adecvate … Societatea este într-o mizerie, obezitate în partea de vest este echilibrată de foametea din lumea a treia. Benzina se scurge, și cu toate acestea sunt încă autostrazi . Împotriva acestei nebunii universala singurul răspuns este acela de a aduna împreună câțiva prieteni și, care să înceapă să construiască alternativa ”

  Zenul, șansă sau chiar alternativa

   

   Mulțumită gazdei noastre, reușim, în cele din urmă, să stăm de vorbă cu unul din practicanții zenului. Spune că îl cheamă Mircea: ” În zazen suntem singuri dar în acelaşi timp, prin forţa complementarităţii, suntem în interdependenţă cu ceilalţi. Să doreşti să ai o personalitate puternică înseamnă să doreşti puterea autonomiei. Să doreşti să te alături celorlalţi înseamnă să doreşti puterea universalităţii. Aceste două puteri sunt în contradicţie”.

  ”Mokudo sesshin este o perioadă de practică intensă pe durata căreia comemorăm moartea Maestrului Taisen Deshimaru, cel care a adus zazenul în Europa. În acest an acest sesshin are loc la Malin sub îndrumarea Maestrului Myoken”, mai spune Mircea.

  Visul lui Philippe Cuope

  La cei 57 de ani ai săi, Philippe Cuope recunoaște că este bolnav, o boală necruțătoare, Parkinsonul, îl macină zi și noapte: ”Caut un asociat, un asociat dar și un sponsor, cineva care să vrea să vinp și să stea aici, să ducă mai departe visul meu. Am vorbit cu cei care vin aici să practice zenul, doi dintre ei ar vrea să se instaleze definitiv pe aceste locuri, poate vor face un dojo. Este o variantă pentru ca tot ceea ce am făcut aici în ultimii ani, această fermă complexă, să nu dispară. O voi spune până la final – șansa omenirii este alternativa pe care o propun eu. Acest falanster, poate veni și de la Fouriere, dar și de la : comunele hippie din San Francisco, așa cum sunt descrise în Michel Lancelot “Vreau să îl văd pe Dumnezeu în față ” și evadarea mea în California, pauza în Alpi, la 20 ani, cu tatăl meu, când am vrut să-l conving să cumpărăm un cătun abandonat, atracția mea pentru viața contemplativă și retragerile mele în tăcere la Orval sau Taizé, cărtile mele„, se confesează Philippe Coupe.

  În loc de final

  Finalul aparține inegalabilului John Lennon: ”Poți spune că sunt un visator, dar nu sunt singurul. Sper că într-o bună zi să te alături nouă , iar lumea va trăi asemeni unei singure ființe.”

   

   

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close