70 DE ANI DE LA EXOD

Bistrița este singurul oraș din România care are un monument dedicat exodului sașilor după august 1944. El este amplasat în piața Dominicană

-A A +A

Bistrița este singurul oraș din România care are un monument dedicat exodului sașilor după august 1944. El este amplasat în piața Dominicană
  Timp de două zile, primăria municipiului Bistrița a găzduit o serie de evenimente care vin să comemoreze cei 70 de ani trecuți de la plecarea sașilor din Transilvania, fapt produs după ce a început retragerea trupelor germane și ungare din Ardeal.

  Un nou reper european al Bistriței

  Monumentul fost construit în piațeta din fața imobilului care adăpostește Căminul pentru Persoane Vârstnice, fosta clădire a Conventului Dominican "Sfânta Cruce", atestat în jurul anului 1245, la doi pași de Turnul Dogarilor.
  Lucrarea de artă a fost finanțată exclusiv de Asociaţia Saşilor Bistriţeni . „Mulţi dintre locuitorii actuali ai municipiului nu mai ştiu de existenţa şi de istoria de aproape 800 de ani a saşilor. Membri Asociaţiei Saşilor Bistriţeni, majoritatea lor la o vârstă de peste 70 de ani, doresc să rămână în amintirea localnicilor printr-un monument ridicat la Bistriţa,” a explicat 
  preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni, Hans Georg Franchy.

  Duminică, la amiază, reprezentanții tuturor bisericilor istorice, primarul Ovidiu Teodor Crețu, președintele CJ, Radu Moldovan, subprefectul Ovidiu Frenț, Hans Franchy – preşedinte HOG Bistritz-Nosen, Fritz Frank – preşedinte de onoare HOG Bistritz-Nosen, Kurt Franchy – protopop evanghelic al Bistriţei între anii 1973-1977, profesorul Horst Göbbel – cetăţean de onoare al Bistriţei, Eckehardt Zaig – preşedintele Forumului Democrat German BN, Michael Hartig, Manfred Schuller – preşedintele saşilor din Austria Superioară, au luat parte la dezvelirea acestui monument. La eveniment a mai luat parte și un sobor de preoți în frunte cu protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican.

  În discursul său, primarul Crețu a vorbit despre istoricul acestui exod, cât mai ales despre relațiile excelente pe care Bistrița le are cu urmașii tuturor celor plecați spre ”heimat” în august 1944.

   

  Votează acum!

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Cetatean din Bistrita

  Dar care este "Piatza

  Dar care este "Piatza Dominicana ? In ce zona a municipiului , ca pana acuma n-am auzit de asa ceva ? La intersectia caror strazi ?

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Piateta Dominicana este prea mica incat sa gazduiasca o lucrare de for public. De altfel, movila inierbata, obtureaza vizibilitatea spre biserica Sf.Vasile si azilul de batrani si pare lipsita de sens, creind senzatia de inghesuiala. De aceea, pe latura opusa basoreliefului, respectiv pe partea inierbata a movilitei in care este inglobat monumentul, ar putea fi amenajat un ceas floral, element de arhitectura peisagera, menit sa dea sens acestei amenajari indiferent din ce parte ai privi, oferind mai mult farmec si animatie pietei. Cu atat mai mult cu cat locatia se afla pe una din axele turistice si in apropierea parcului municipal proaspat reabilitat.

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close