Se iau două curbe şi se ajunge. Şi dacă-i atât de uşor, de ce nu-i un drum mai circulat?

- în data de 11 decembrie se va inaugura Centrul Multifuncţional de Intervenţie Timpurie, un proiect care iese în evidenţă la nivel naţional

-A A +A

Se iau două curbe şi se ajunge. Şi dacă-i atât de uşor, de ce nu-i un drum mai circulat?
  Discret, un proiect de anvergură prinde formă, departe de ochii lumii pentru că nu-i la stradă, pentru că nu-i un loc unde oamenii să facă coadă, pentru că acolo nu se dă nimic, dar se dăruiesc din toate câte au nevoie copiii câte un pic. Departe de ochii lumii, deşi, ca să ajungi acolo, de la strada principală trebuie să faci fix două curbe, între care nici n-ai timp să înţelegi bine că dizabilitatea e doar abilitatea de a te descurca cu mai puţin.


  În data de 11 decembrie, când va fi inaugurat, personalităţile care vor răspunde invitaţiei de a participa la deschidere vor atrage atenţia, prin prezenţa lor, că pe strada Toamnei s-a întâmplat ceva. Invitaţii vor ajunge la Casa Regală a României, la Ambasada Regatului Norvegiei în România, de asemenea, la toţi primarii din judeţ şi, evident, la reprezentanţii instituţiilor publice locale. Va fi o inaugurare de amploare, pe măsura importanţei proiectului implementat de Fundaţia „Inocenţi” în beneficiul copiilor cu dizabilităţi, importanţă evidenţiată de directorul executiv al fundaţiei, Marin Mic: „Cred că vom fi singurii din ţară care vom lucra cu copii sub 1 an”.
  Deschiderea Centrului Multifuncţional de Intervenţie Timpurie este inclusă în programul pregătit cu ocazia celei de-a VIII-a ediţii a evenimentului caritabil anual Gala „Moş Nicolae pentru copii cu dizabilităţi”.


  Specializare special pentru copiii în cu totul alt mod speciali

  Mulţi copii cu dizabilităţi din judeţ şi familiile acestora cunosc drumul, dar e posibil să aibă un moment de îndoială când vor ajunge acolo pentru prima dată după reabilitare. Anual, 75 de copii cu dizabilităţi din tot judeţul, de până la 7 ani, vor beneficia de servicii de recuperare, activităţi educaţionale şi consiliere în Centrul Multifuncţional de Intervenţie Timpurie aflat în proces de amenajare, prin modernizarea etajului I al Centrului pentru Protecţia Copilului Bistriţa, de pe strada Toamnei.
  Cabinetele de terapie psihologică, logopedie, fizioterapie, kinetoterapie ş.a., dotate cu aparatură de ultimă generaţie, reprezintă doar suportul fizic al serviciilor oferite. Se va forma şi o echipă de specialişti mobilă, care va asigura suport la domiciliu copiilor nedeplasabili, iar prin intermediul unui Centru de Resurse în Intervenţia Timpurie se vor colecta şi împărtăşi informaţii privind abordarea problematicii copiilor cu dizabilităţi. De asemenea, o reţea locală de specialişti - care vor beneficia de perfecţionare şi de experienţa partenerilor de proiect din Norvegia şi din Chişinău - va furniza servicii de identificare din timp a copiilor cu dizabilităţi neuro-psiho-motorii, respectiv de intervenţie.


  O mână de ajutor pentru viitor

  Până la inaugurare, încă se trebăluieşte de nici personajele din desene animate nu au linişte pe pereţi, unde se odihnesc când nu-şi trăiesc poveştile în imaginaţia copiilor ce nu au nicio vină că fac parte dintr-un sistem în care cei asemeni lor sunt incluşi în programe speciale abia în jurul vârstei de patru ani, şi nu de la opt luni, cum se întâmplă în ţările unde dezvoltarea nu înseamnă doar internet în fiecare casă şi cât mai multe programe TV. Şi cum, potrivit studiilor americane, 1 dolar investit în intervenţia timpurie duce la economisirea a 20 de dolari la întreţinerea ulterioară a tânărului/adultului cu dizabilităţi, în fapt se întinde o mână de ajutor pentru societatea de mâine.

  Proiectul

  Centrul Multifuncţional de Intervenţie Timpurie se amenajează în cadrul proiectului „Program de intervenţie timpurie pentru copilul cu dizabilităţi”, implementat de Fundaţia „Inocenţi”, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, Centrul pentru Intervenţie Precoce „Voinicelul” Chişinău şi Asociaţia AHEAD din Norvegia, în perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2016. Bugetul proiectului este de 304.936,19 euro, din care 243.921,95 euro finanţare nerambursabilă şi 61.014,24 euro contribuţia Fundaţiei „Inocenţi” şi a DGASPC.

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (3 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close