Victoria Fătu-Nalaţiu, în „Personalităţi române şi faptele lor”

-A A +A

Victoria Fătu-Nalaţiu, în „Personalităţi române şi faptele lor”
foto Mesagerul de BN
Artist plastic şi scriitor, Victoria Fătu Nalaţiu a apărut recent, cu o prezentare de peste 35 de pagini în enciclopedia „Personalităţi române şi faptele lor 1950- 2015”, realizată de Constantin Toni Dârţu şi publicată la Editura ,,StudIs” din Iaşi. Bogata activitate a artistei este amplu prezentată, atât în plan personal, cât şi în cel al activităţii derulate ca îndrumătoare a elevilor cu care a lucrat. Ca artist plastic, Victoria Fătu Nalaţiu are o largă plajă de exprimare a sensibilităţii proprii, de la pictura de inspiraţie religioasă: iconostase şi icoane, la portrete în care studiază tipologia stărilor sufleteşti şi nu în ultimul rând, naturi statice, peisaje etc. Lucrarea prezintă şi ilustrarea unor vernisaje girate de-a lungul anilor de instituţiile culturale din ţară şi stăruie asupra unui remarcabil eveniment, pe care l-a reprezentat premiul UNICEF obţinut la Paris de Victoria Fătu-Nalaţiu, unde s-a bucurat de o excepţională primire, atât instituţională, cât şi în rândul artiştilor prezenţi la activităţi. Neîndoielnic, expoziţia de la Galeriile ,,Thuillier de Paris” reprezintă maximumul de notorietate a artistei, atins în 2013. La fel de bine a fost primită concitadina noastră şi ca poetă, figurând în antologia Europoesie UNICF 2013, alcătuită de poetul francez Joel Conte.
Practicantă a poeziei, povestirii, teatrului, Victoria Fătu Nalaţiu este singura scriitoare din Bistriţa care se poate lăuda cu premii literare şi prezenţe în revistele societăţilor străine de poezie cu formă fixă japoneză. Din prezentare şi fotografii reiese spiritul deschis, prietenos al artistei, generoasă, capabilă de socializare şi de a fi îndrumătoare a tinerilor cu aspiraţii artistice.
Acest al 63-lea volum al enciclopediei prezintă o imagine amplă, convingătoare a artistei, care, intră astfel, în galeria bistriţenilor prezenţi în volumele anterioare ale excepţionalei lucrări; îi numim pe Dorel Cosma, Nicolae Feier, Menuţ Maximinian, Nicolae Vrăsmaş, Gherorghe Mizgan, Valeria Peter-Predescu, Virginia Brănescu.

Aprecierea dvs: - Media: 2.3 steluţe (4 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close