Viaţa de istoric a lui Constantin C. Gomboş îşi urmează cursul...

-A A +A

Viaţa de istoric a lui Constantin C. Gomboş îşi urmează cursul...
Constantin C. Gomboş, conjudeţeanul nostru aşezat de mult pe Bega, la Timişoara, este un foarte harnic autor, ce reprezintă cu mare cinste locurile natale între cărturarii oraşului cosmopolit spre care l-au purtat paşii. Este, de carieră, ofiţer al Armatei Române, ajuns la gradul de colonel, acum în retragere, însă marea pasiune a sa a fost istoria, fapt pentru care, după studiile militare, a făcut o licenţă în acest domeniu, spre a putea pătrunde mai profund înţelesurile evenimentelor apropiate şi ale vremilor mai vechi.
În acest an, în care a împlinit 75 de primăveri, cum se spune, Constantin C. Gomboş a publicat volumul „Viaţa îşi urmează cursul...”, o carte format mare, la aproape 500 de pagini, apărută în condiţii grafice foarte frumoase, la Editura ,,Eurostampa” din Timişoara. Viaţa sa este tema cărţii, pentru care autorul purcede la o investigaţie riguroasă a ceea ce a realizat în domeniul scrisului, procedând şi la inventarul bogat al articolelor, studiilor, cărţilor de istorie militară, acoperind o mare arie de cercetare, mai ales din perioada postbelică.
Nimic nu lasă să-i scape din ceea ce crede că ar putea face obiectul păstrării semnelor activităţii sale col. (r) Gomboş, inserând în paginile cărţii corespondenţă profesională cu specialişti, scurte însemnări privitoare la evenimente culturale la care a luat parte în Timişoara sau simpozioane ştiinţifice la care a fost prezent în întreaga ţară, de la Bucureşti la Baia Mare, Oradea, Deva etc.
Pe câteva sute de pagini se desfăşoară în formă tipărită jurnalul autorului pe anii 2010-2015, cu notaţii extrem de amănunţite despre împlinirile fiecărei zile. Gânduri, meditaţii asupra textelor citite în reviste şi cărţi dau seama despre o activitate ordonată, riguros programată şi vizând „ţinte”, scopuri ale studiului, fără derapaje haotice.
Reiese din jurnal atenţia deosebită pe care autorul o acordă familiei, celor apropiaţi, cu dragoste pentru ai săi, dar şi pentru alţi oameni cu care vine în contact, profesional sau doar întâmplător. O corespondenţă profesională bogată, pe o amplă plajă de teme ale istoriei aflate în zona de interes a lui Constantin C. Gomboş, merită cercetată pentru condiţia de model formativ.
Admirator al istoricului interbelic Motogna Victor, originar din Breaza (Ambriciu), istoricul de azi Constantin C. Gomboş, care a văzut lumina zile la Giurgeşti, duce mai departe pasiunea modelului său, pe care l-a cunoscut din cărţi. La 75 de ani, acesta este activ, persuasiv şi dedicat cuceririi a cât mai mult din nesfârşitul imperiu al cunoaşterii istoriei, ştiinţă pe care o iubeşte din copilărie. O astfel de preocupare, având fructele în seriozitate şi stăruinţă, reprezintă modelul pentru cercetătorul tânăr, care trebuie să iubească munca şi să nu vâneze succesul fulminant, imediat, lipsit de perenitate.

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close