Lansarea emoţionantă a volumului „Leonida Bodiu. Destin și profil de erou”

-A A +A

Lansarea emoţionantă a volumului „Leonida Bodiu. Destin și profil de erou”
foto Mesagerul de BN
foto Mesagerul de BN
  La Cercul Militar din Bistriţa a avut loc luni, de la ora 17.00, în faţa unui public numeros lansarea volumului „Leonida Bodiu. Destin și profil de erou” (Editura ,,Şcoala Ardeleană” Cluj-Napoca), autor, colonelul Ioan Olari, rudă a eroului cărţii. Întâlnirea a fost moderată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, care a rostit cuvântul introductiv al manifestării, în tonul aprecierii celor ce şi-au jertfit viaţa pentru demnitatea poporului român. În continuare, fost urmărit filmul (,,Dealul crucii”) dezhumării - lui Leonida Bodiu, Ioan Burdeț din Rebrișoara și Dumitru Toader din Rebra - pe Dealul Crucii din Nepos, împuşcaţi fără judecată de un grup de lucrători ai fostei Securității din Bistrița, condus de Liviu Pangratiu, investit cu executarea operaţiunii. Filmul a fost realizat de echipa istoricului Marius Oprea, fost director al Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului, un om atât de dedicat scoaterii la lumină a crimelor regimului menit să impună sovietizarea României. Regizorul filmului ,,Dealul Crucii” este Nicolae Mărginean, fiul marelui profesor de psihologie al universităţii clujene, Nicolae Mărginean, atât de urgisit şi el de regimul comunist şi evocat, pe scurt, de poetul Vasile George Dâncu, managerul Editura ,,Şcoala Ardeleană”, care a subliniat seriozitatea cercetării lui Ioan Olari.
  Protopopul ortodox al Bistriţei, părintele Alexandru Vidican, a rostit o scurtă rugăciune de dezlegare şi pomenire pentru cei răposaţi brutal acum 60 de ani, iar celor vii le-a amintit versetul biblic din Evanghelia lui Ioan: ,,Şi veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va face liberi”.
  Despre carte au vorbit dr. Adrian Onofreiu, de la Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud, clar şi aplicat, cu instrumentarul istoricului profesionist, profesorul Viorel Rus, care s-a ocupat de studiul rezistenţei anticomuniste în judeţul nostru cu rezultate apreciate. De remarcat, alocuţiunea fluentă, echilibrată a colonelului Olari care a convins că a aprofundat cercetarea având credibilitate în întreg demersul său. Istoria lui Bodiu a aflat-o autorul din familia sa, care este în relaţie de rudenie cu cea a lui Bodiu-eroul. S-a insistat asupra calităţilor umane şi a patriotismului manifest al eroului plecat de pe meleagurile noastre, absolvent de şcoală militară, şef al gărzii regale la castelul Peleş, luptător pe frontul de est, prizonier, înrolat în divizia ,,Tudor Vladimirescu” şi organizator al rezistenţei pe Valea Someşului unde a şi murit, în condiţiile prezentate. Colonelul Olari a fost lăudat pentru reuşita cărţii, pe coperta a IV-a, chiar de prof. univ. dr. Vasile Dâncu de la Universitatea din Bucureşti şi vicepremierul României.
  După alocuţiuni s-a consumat de către cei prezenţi câte o felie de cozonac şi o picătură de vin, într-un parastas simbolic pentru sufletele celor învingători şi-n moarte prin păstrarea demnităţii poporului român de a se opune sovietizării ţării noastre.
  La lansare a fost prezent şi chestorul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, generalul Marius Linul.
  Victor ŞTIR

  Aprecierea dvs: - Media: 3.2 steluţe (17 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close