Calendarul cu ceapă aduce veşti din 2017, tălmăcite de Viorica Dedea din Năsăud

-A A +A

Calendarul cu ceapă aduce veşti din 2017, tălmăcite de Viorica Dedea din Năsăud
  Cea mai veche metodă de citire a vremii de pe plaiurile româneşti este, cu siguranță, calendarul cu ceapă. Năsăudeanca Viorica Dedea o cunoaşte şi o practică, aşa că ea „știe” încă de pe acum cum va fi vremea anul viitor.
  Am curățat o ceapă mare și am tăiat-o în jumătate, după care am ales 12 foițe din ea. Acestea se așează pe un calendar ortodox, în căsuța corespunzătoare fiecărei luni. În fiecare foiță se pune câte o jumătate de linguriță de sare grunjoasă, în cantități aproximativ egale. Așteptăm o oră, după care privim cu atenție fiecare foiță de ceapă. Cu cât cantitatea de sare dintr-o foaie de ceapă este mai mult absorbită, cu atât luna respectivă va fi mai secetoasă, în timp ce pe foițele în care s-au format picuri de apă se arată luni ploioase. În ianuarie se vede că sarea pusă în foaia de ceapă a lăsat destul de multă apă. Asta înseamnă că ianuarie vine cu ninsori și destul frig. Februarie va fi uscat şi geros, iar în martie vom avea ploi. Aprilie și mai se anunță cu ploi mai puține. Vara arată că va fi destul de secetoasă, mai ales în august, seceta prelungindu-se și în luna septembrie. Octombrie, noiembrie și decembrie 2017 sunt lunile în care ceapa a lăsat cea mai multă apă”, a tălmăcit doamna Viorica prognoza meteorologică pe întreg anul viitor.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 4.1 steluţe (13 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitator

  Daaaaaaaaaaaa.... se vor face

  Daaaaaaaaaaaa.... se vor face supe,ciorbe si tocanuri cu ea... !

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close