Cel mai "longeviv" director din istoria învățământului năsăudean, Gavrilă Onul, a predat ștafeta după 26 de ani

* pentru instituția de învățământ, noul director, profesor inginer Cristian Cosma, este un altfel de... Napoleon Bonaparte

-A A +A

Cel mai longeviv director din istoria învățământului năsăudean, Gavrilă Onul, a predat ștafeta după 26 de ani
foto: Mesagerul de BN
A fi directorul unei școli, cu siguranţă, nu e foarte uşor. A fi conducătorul aceleiași unităţi şcolare timp de mai mulţi ani deja este o provocare pentru mulţi, dar mai ales o performanţă greu de atins. Nu şi în cazul profesorului de fizică Gavrilă Onul (foto dreapta), cel care pe data de 9 ianurie 2017 a predat funcția de director după exact 26 de ani în care s-a aflat în fruntea Colegiului Silvic „Transilvania” din Năsăud.
Începuturile în funcția de director se consemnează pentru Gavrilă Onul, hăt, în 1987. După doi ani, în 1989, a fost detașat ca inspector teritorial în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, însă el a revenit în fruntea liceului silvic năsăudean din 1993, conducând unitatea de atunci neîntrerupt. Până astăzi, când noile reguli impuse de minister l-au făcut să predea ștafeta mai tânărului coleg Cristian Cosma (foto stânga), cel care a câștigat concursul aferent organizat de ISJ în ultima parte a lui 2016.
Fără a dori să se înscrie la acest concurs, întrucât din vară va intra în rândul pensionarilor, Gavrilă Onul a predat funcția cu zâmbetul pe buze, dar și cu satisfacția că lasă cârma liceului pe mâini bune și pricepute, ce se identifică, în fapt, cu istoria didactică din aproape ultimul sfert de secol. Asta, întrucât profesorul inginer Cristian Cosma a dovedit încă de la absolvirea liceului silvic năsăudean (se întâmpla în 1987, și încă în ce calitate: de șef de promoție!) că poartă în raniță „bastonul de mareșal”.
Născut pe 2 august 1968, în comuna maramureșeană Copalnic Mănăștur, Cristian Cosma a terminat, așa cum aminteam, liceul silvic din Năsăud, iar după efectuarea stagiului militar, a urmat cursurile Facultății de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din Braşov, pe care a absolvit-o în 1994. De atunci și până în prezent, a rămas fidel neîntrerupt liceului din Năsăud, oraș care a devenit practic noua sa casă, după ce și-a unit destinele cu profesoara de biologie Romelia Berceni, cu care și-a întemeiat o familie frumoasă și respectată, bucurându-se în calitate de tată de cele două fete, astăzi eleve în clasa a XII-a, respectiv a VIII-a. Astfel, apreciat de colegi, Cristian Cosma a urcat toate treptele ierarhice pentru a prelua acum conducerea Colegiului Silvic „Transilvania”, în urma unui concurs organizat de minister.


Gavrilă Onul: „Aș vrea, în primul rând, să-l felicit pe Cristi pentru promovarea în această funcție, care nu este deloc ușoară, în condițiile în care se află învățământul românesc la ora actuală. În ceea ce privește situația actuală a liceului nostru, pot să afirm că are și părți bune, dar și unele mai rele. La primele aș vrea să subliniez faptul că instituția este Școală Europeană pentru al doilea ciclul consecutiv de trei ani, faptul că am reușit să obținem titulatura de Colegiu, cu tot ce implică acest lucru, precum și baza materială deosebită de care beneficiază școala. La părțile negative, două vreau să le menționez, și anume: nivelul scăzut al elevilor, cu tot efortul dascălilor, cu care aceștia intră și ies de pe băncile școlii, lucru oglindit în rezultatele examenului de Bacalaureat, respectiv demotivarea profesorilor, lucru regăsit la nivelul general al învățământului românesc și legat de salarizare, condiții de muncă și așa mai departe. În ceea ce mă privește, până la sfârșitul acestui an școlar, când voi deveni tânăr pensionar, voi continua munca la catedră, dar și în calitate de diriginte, iar în măsura în care voi fi solicitat, îmi voi pune la dispoziția conducerii din experiența mea de fost manager”.

Cristian Cosma: „Ca absolvent al acestui liceu, mă bucur că am ajuns în această postură onorantă, dar și responsabilă. Acum, la un nou început de drum, doresc să-i mulțumesc domnului director Gavrilă Onul pentru tot ceea ce a făcut pentru această școală, dar și pentru colaborarea pe care am avut-o în toți acești ani. Îmi place să privesc cu optimism spre viitor, chiar dacă ne așteaptă un an greu. Doresc mai puține angajamente și mai multă treabă. În primul rând, avem de recuperat handicapul examenului de Bacalaureat, și apoi, în calitate de organizatori din luna aprilie a concursului național de competențe în silvicultură, ne dorim să obținem primul loc, așa cum am făcut-o și în alți ani. Nu în ultimul rând, îmi doresc o colaborare desăvârșită cu toți colegii, în beneficiul celor peste 380 de elevi ai liceului nostru”.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (12 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

Daaaa... a fost " hal mai hal " si mai " dat dr.acului " director ... fara de care colegiul respectiv, intra in " faliment "... Asa, sunt " multi " care ar vrea si dupa ce intra-n coparseu, sa ramana tot... " directori " .
Ar trebui data o lege, ca in absolut toate functiile de conducere de la institutiile publice, tot din 4 in 4 ani, sa fie promovate numai persoane care isi promoveaza examenele profesionale si toti acesti " directori " sa sustina din nou examenele de " trecere " ca prea multi dintre ei sunt desueti si depasiti de " vreme " .
Fara suparare si fara a avea ceva neaparat impotriva susnumitului, caruia-i dorim " pensie lunga si cat de nesimtzita " daca se poate !

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close