Ţara mea

Drobul de sare rusească

-A A +A

Drobul de sare rusească
De la ghicitoarele rome care spuneau „Două fete stau și gândesc la tine, una Tanța și una Florica; Tanța te iubește, Florica te trădează”, ghicitoarele autohtone au ajuns să presteze la televiziuni și să prevadă soarta națiunii noastre. Și nu oricum, ci în registrul cel mai tragic cu putință. Spun dânsele, după învățătură multă și într-un vocabular „sclivisit”, că rușii - adică Putin, cine altcineva? - vor începe un război mondial și România va fi ștearsă de pe fața Pământului. Evident, noi, toți românii, vom fi omorâți! Profeția ar fi în regulă, dacă Putin ar fi un tâmpit, ca altul de acum mulți ani, care a pornit război cu toată lumea, și dintr-o țară splendidă pe care a ridicat-o prin muncă poporul, a lăsat moștenire o ruină, iar populația a împuținat-o semănând oasele bărbaților de la Cotul Donului, pe malul Atlanticului și în nisipurile Africii.
Putin a spus în mai multe rânduri că este un tradiționalist, că își iubește patria și poporul său, poporul rus, care este ortodox, are capitala la Moscova, care s-a dorit și poate se mai dorește a treia Romă, dacă nu centrul creștinătății, măcar al ortodoxiei.
Cât de hazardată este judecata noilor chivuțe privitoare la viitorul nației noastre se poate vedea din modul simplist în care gândesc ghicitoarele. Rusia nu stă pe roze cu natalitatea, având o populație de 149 de milioane de persoane, ceea ce nu este îndestulătoar pentru uriașa putere militară. Și apoi, războaiele se poartă astăzi și cu mintea; bunăoară, banii nu se mai investesc în armament și oameni care trebuie să moară, ci merge magnatul petrolului rus cutare, greu de naftă și dolari, la Londra și cumpără diverse obiective, pe care-i „cășună”, firește, inspirat de doctrina mamei Rusia. Nu la fel au cumpărat o parte din metalurgia românească? Nu în ,,brațele” lor a ajuns ALRO Slatina? Pentru ce să facă război cu România, când pot să-și cam ia ce doresc de pe aici, iar noi, să lucrăm pentru ei, deoarece nu avem știință și nevoie să gospodărim așa ceva, mai mult, de ce să purtăm noi grija banilor, când putem să ne scăpăm de ea, vârându-i în buzunarele altora, care să ne dea ce poftesc dânșii?
Dacă este să o discutăm pe cea dreaptă, după 1711 (Stănilești) au venit în ,,ospeție” la noi cu trupele de câte ori au avut chef de prădăciuni. Noi am păcătuit în Al Doilea Război Mondial, când angajamentul lui Antonescu nu a coincis cu sugestia lui Iuliu Maniu ca trupele române să nu treacă Nistrul, granița de răsărit a României. După ce am pățit cu sovieticii, ne va fi învățătură de minte, să nu le mai călcăm rușilor „grădinile” de ar vrea oricine să se ia la trântă cu ei, noi impunându-ne interesul relațiilor noastre de vecinătate.
Culmea ar fi să ne distrugă ortodocșii, frații de credință, lucru pe care nu l-au reușit catolicii în o mie de ani. Nu, nu se vor deda la astfel de lucruri rușii, chiar dacă le-am fost ca un ghimpe în coaste, uneori gândindu-se să ne transforme în gubernie. Cu rușii trebuie să te înțelegi, să nu te arunci cu capul înainte în războiul mimat de cineva, de NATO bunăoară, chit că SUA și Rusia se înțeleg între ele fără să se împiedice în mărunțișuri. Nu strică deloc să vedem cum stă și zona - Serbia, Bulgaria, Ungaria - nu pentru a bate cu steagul nostru în „Poarta Rusiei” (includem și Turcia în sintagma anterioară), ci pentru a nu cădea în ridicolul președintelui Iohannis de a înființa doar noi, românii, o flotă adversă Rusiei în Marea Neagră.
Rămânem la ideea că „profeția” este chiar drobul de sare din povestea lui Creangă; poate din sare de uraniu. În sfârșit, deloc serioasă o astfel de emisiune tv și lipsită de minimă decență în fața istoriei noastre. Dar de unde nu e...

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului alegator

Pai este si acesta o forma de manipulare, problema este cine a platit ca sa apara jupanesele....care desigur pot influenta multi fraieri..! Este un fel de agresiune si asta..., cea de a crea temeri oamenilor, care nu se mai gandesc la problemele presante si de actualitate ci se concentreaza pe informatiile privind siguranta lor.

imaginea utilizatorului just

Felicitări!

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close