Amintiri regale din judeţul nostru, redate de Mircea Gelu Buta

-A A +A

Amintiri regale din judeţul nostru, redate de Mircea Gelu Buta
Publicaţia „Renaşterea” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului publică, în numărul pe luna decembrie 2016, o prezentare a vizitei pe care a făcut-o în judeţul nostru, în 2006, familia regală română, în frunte cu Majestatea sa Regele Mihai I. Textul este semnat de directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta, şi face parte din cartea „Biserica Ortodoxă din Bistriţa – O cronologie documentară”, scrisă împreună cu dr. Adrian Onofreiu şi apărută la Editura ,,Şcoala Ardeleană”, Cluj-Napoca, în 2016.
Textul începe cu dorinţa Majestăţii Sale de a vizita nordul Ardealului şi „integrarea în Uniunea Europeană să îl găsească într-o sfântă mănăstire”. „Au fost invitaţi de ÎPS Bartolomeu al Clujului, care a explicat că, din punct de vedere spiritual şi al dreptului canonic din ţările ortodoxe, Regele este unsul lui Dumnezeu şi trebuie să primească respectul cuvenit”, se mai spune.
ÎPS Bartolomeu a încredinţat organizarea vizitei protopopului ortodox Alexandru Vidican şi prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta, astfel că Regele Mihai, Regina Ana, principesa Margareta, alteţa sa Radu, principesa Elena şi alţi membri ai Casei Regale au fost primiţi la Spermezeu de săteni şi de familia episcopului Macarie al Europei de Nord. Itinerarul a mai cuprins Mănăstirea Dobric, gazdă fiind maica stareţă Veronica. În pelerinajul de suflet a urmat Valea Bârgăului, Mănăstirea Piatra Fântânele, Valea Someşului, Zagra. În 31 decembrie, familia regală s-a deplasat la Mănăstirea Nicula, pentru a petrece trecerea dintre ani cu ÎPS Bartolomeu. Din nefericire, în acea după-masă, ierarhul a suferit un accident, lunecând pe scările îngheţate. Regele şi familia l-au vizitat pe ierarh la clinica unde era internat, apoi s-au întors la Nicula pentru masa de Anul Nou.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (4 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close