Ţara mea

Din Severin la Bârgău, din Comarnic la Brăşeu

-A A +A

Din Severin la Bârgău, din Comarnic la Brăşeu
Informaţiile care ajung la urechile noastre după dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă sunt dintre cele mai sumbre pentru ţara noastră. În primul rând, ar fi vorba despre teribilul mod de a exercita puterea în ceea ce-l piveşte pe şeful Serviciului Român de Informaţii, organism al statului român despre care ştiam că are rol de a aduna informaţii şi de a le comunica preşedintelui ţării şi Executivului. Fapt este că seriile de filme pe care le scoate Sebastian Ghiţă sunt mai tari, mai relevante decât jurnalele de război de la A Doua Conflagraţie Mondială, nu de alta, dar ne gândeam că în interiorul ţării domneşte cât de cât legea şi nu mai este cazul să ne amintim excesele şi spaimele de la instaurarea de către ruşi a comunismului în România, când Alexandru Drăghici, Ana Pauker şi Gheorghiu Dej „băgau spaima-n burgheji”.
Că lucrurile nu au mers de nicio treabă pentru poporul român se vede din întreg parcursul şi din starea de acum: fără a fi nostalgici, nu putem să nu observăm că în nişte ani, să zicem în mai puţin de 25, comuniştii au construit pe teritoriul României, din ţara scăpată din război, o economie cu industrie diversificată şi folositoare ţării. În condiţiile ocupării ţării de către ruşi, în condiţiile exercitării terorii comuniste şi a decapitării poporului de elite.
Parcă pe un traseu invers, după 28 de ani de la debarcarea cuplului dictator nu mai avem industrie românească şi s-a făcut tot posibilul să se „fărâme” totul. Faptele se petrec în stare de „libertate”, de protecţie NATO şi sub umbrela Uniunii Europene, care cultivă cele mai măreţe valori umane. Oare şi pentru noi, sau numai pentru ei?
Bine, putem spune că lucrurile s-au făcut de către români; ei au privatizat, au vândut, nu au mai respectat înţelegeri de a investi, de a ţine unităţile industriale în picioare. Na, şi? După ce s-a pus totul pe butuci, industrie şi agricultură, putem observa cine trage foloasele în prezent ale dezindustrializării, ale punerii pe chituci a agriculturii? Străinii, producătorii occidentali care-şi vând marfa la noi, şi dacă nu ar aduce papa, ne-am mânca între noi de foame. Nu numai pentru că nu avem suficiente tractoare şi maşini agricole pentru a ne produce mâncarea, dar se spune că în jur de jumătate din pământul arabil al ţării este vândut străinilor, fapt care, oricât de şmecheri ne-am ţine între alţii, până la urmă se întoarce împotriva noastră şi ne califică de fruntaşi în prostie, cât o fi ea de veche. Dacă unii şi-au vândut casele şi au dus banii la Caritas, au dat un exemplu al nimicniciei pe care o trăieşte poporul român, la scară macro, având o clasă politică lipsită de interes şi de orizontul de dezvoltare a ţării. Lucrurile sunt cunoscute şi ne administrăm o mare iluzie că s-ar putea îndrepta repetându-le. Poate s-a schimbat paradigma statului şi noi, bătrânii, nu înţelegem „modernitatea”, dar aşa ceva se întâmplă numai la noi. Să privim Ungaria, Austria, Germania, Cehia etc. Deci nu suntem noi inteligenţi că vindem şi alţii proşti că nu vând, ci invers.
Toate ca toate, dar acum 1900 de ani romanii au avut determinare şi minte să ridice un pod la Drobeta Turnu Severin şi să aducă drumuri moderne, de piatră, până la Bârgău şi poate mai departe. Iar noi, cu toată ştiinţa administraţiei, filosofia, ontologia, ortopedia şi politichia, nu suntem capabili, iată, să trecem munţii de la Comarnic la Braşov. Ghiţă spune că s-a plâns Ponta că îl bagă generalul Coldea (şeful executiv al SRI) în puşcărie dacă se apucă de tăiat autostrada ca prim-ministru. Doamne iartă-ne, dar din ce se ştie, nu SRI-ul trebuie să facă drumuri. Dar dacă se opune cineva legării Transilvaniei de fostul Regat şi diferenţa dintre versanţii Carpaţilor se accentuează, în încă nişte ani ţara se dezmembrează singură, fără niciun impuls de afară. Dacă o ţară se conduce concomitent cu dosariada făcută de SRI românilor, în timp ce străinii zburdă, e destul de grav. Peste toate, preşedintele Iohannis vorbeşte despre sine în numele statului, „guvernul meu”, şi tratează PNL ca pe un partid „înfiat”, la vedere, ce nu făcea atât de flagrant nici Iliescu, iar UE este fericită de dezordinea noastră, pentru a ne adânci în neputinţă şi a fi piaţa de desfacere care suntem.
La modă este secretizarea. Toate contractele şi operaţiunile epocilor anterioare, fie Năstase, fie Băsescu, sunt secretizate. Poporul e prost, nu înţelege şi nu trebuie să ştie. Dacă e de argumentat, argumentează „conducătorii”, întotdeauna în câştigul naţiei. „Bravos naţiune, halal să-ţi fie!”. Dacă fiii tăi asta îți doresc, să cădem ca nație în genunchi de frică, după ce am crezut că scăpăm de comunism, este chiar inuman. Cine ne administrează astfel de stări nu este pentru poporul nostru, ci pentru altceva, fie UE, fie Rusia. Cât bine ne dă fiecare, dacă singuri nu ne putem conduce deloc?

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close