Eforturi americane pentru slană afumată ca acasă: năsăudenii din SUA taie porcul într-un stat și îl afumă în altul

-A A +A

Eforturi americane pentru slană afumată ca acasă: năsăudenii din SUA taie porcul într-un stat și îl afumă în altul
Vasile Tomi şi soţia, Ica
Domniţa Ganea
Slana de la care a pornit totul...
  În epoca Facebook-ului, zona Năsăudului este binedispusă în ultimii ani de un „fiu rătăcitor”, stabilit pe tărâmurile iberice, fix în buricul Spaniei, la Madrid.
  Este vorba despre pensionarul cu experiență de animator artistic Vasile Tomi, de loc din Salva, care a lucrat decenii bune la fabrica Textila și care acum are timp, fie și online, să aducă meleagurile natale (cu obiceiurile culturale, culinare, sociale, spirituale etc.) mai aproape pentru orice nosodean răspândit pe glob, cu zâmbet și bucurie în suflet.
  Nu mai departe de miercuri, ghidușul de serviciu a adus în fața publicului avizat imaginea unui bunic care gustă o halcă de slană, probabil pentru a vedea dacă-i afumată. De aici, imaginația a născut zeci de comentarii, așa aflând toţi prietenii de pe Facebook lucruri care uimesc, dar și binedispun, totodată.
  De pildă, Domnița Ganea, ajunsă să trăiască în Chicago, mărturisește că în ciuda unui efort financiar considerabil, pentru a păstra tradiția culinară de iarnă, taie porcul într-un stat și îl afumă în altul.
  Mergem ca nebunii sute de mile (că în statul Illinois e interzisă sacrificarea animalelor), îi tăiem, îi aducem, avem afumătoare, și la final ne costă de patru ori prețul din galantare! Dar mâncam slană ca acasă!”, dezvăluie Domnița Ganea.
  În „horă” s-au prins Vasile și Florina Mureșan, năsăudeni stabiliți în Las Vegas, care oferă o altă perspectivă asupra subiectului: „Noi luăm de la ruși, dar nici nu pute pe lângă ce văd io în poze din țară. Numai poftă îmi fac ăștia!”.
  Cortina discuției este trasă de hâtrul capelmaistru Vasile Tomi, care dezvăluie că în Spania cei care câștigă bani faini din comerțul cu slănină, adusă din Ardeal, sunt... chinezii.
  Aici în Madrid îi plin de ei, magazin lângă magazin! Munca cred că le face rău, dar comerțul îl au în sânge!”, trage concluziile don Basilio.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (8 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close