Despre o carte majoră

Brâncuşi viu. O discuţie la Masa Tăcerii – interviuri şi mărturii, realizate de Romulus Rusan

-A A +A

Brâncuşi viu. O discuţie la Masa Tăcerii – interviuri şi mărturii, realizate de Romulus Rusan
Volumul a apărut la Editura Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2016. Este o ediţie revăzută şi adăugită cu un „Cuvânt înainte” de Barbu Brezianu (scris în 2001!): „Cartea scriitorului Romulus Rusan readuce într-o neştirbită realitate mărturiile luate acum mai mult de un sfert de secol unor personalităţi orânduite de el, simbolic, în jurul «Mesei Tăcerii»”.
Barbu Brezianu, după ce deplânge priveliştea jalnică de astăzi de la poalele Munţilor Vâlcan, apreciază ferm că discuţiile iniţiate de Romului Rusan cu doisprezece contemporani îşi păstrează prospeţimea, deşi cartea a apărut în primă ediţie în 1976. Cei 12 au avut privilegiul de a fi stat faţă în faţă cu Constantin Brâncuşi, de „a-l fi ascultat, apoi de a-şi reaminti cuvinte cândva rostite de el”...
„«Discuţiile de la Masa Tăcerii» au fost aşadar de-a dreptul culese de la chiar ultimii supravieţuitori români care efectiv l-au cunoscut pe Brânsuşi”. Cartea realizată de Romulus Rusan este unică, după cum unic şi fără pereche este Constantin Brâncuşi în lume.
Ne aflam în anii când „s-a dat voie” în România să se vorbească despre Constantin Brâncuşi. Au apărut cărţi ale unor critici de artă, comentarii, albume de artă suficient de bine tipărite. Se poate spune că Brâncuşi a reaînviat şi a fost „repatriat”, însă numai cu vorba.
Romulus Rusan aduce la Masa Tăcerii mari români, de profesii diferite, şi, de ce să nu o spunem, mari patrioţi, adevăraţi patrioţi: Miliţa Petraşcu, Dimitrie Cuclin, Cella Delavrancea, Mac Constantinescu, Grigore Popa, Ion Vlasiu, Ştefan Georgescu-Gorjan, Gheorghe Nicolcioiu, Ioan Alexandrescu, Octav Doicescu, Eugen Jebeleanu, V.G. Paleolog – şi toate acestea, repet, în 1976.
Sunt foarte multe de spus despre această carte. Volumul mai curpinde şi procesele verbale de la Academia Română, din anii 1950, condusă de oameni mari ai culturii, de unde se desprinde cum Constantin Brâncuşi a fost repudiat din România. Brâncuşi a fost interzis şi defăimat în România ani de zile. Ca să afli tot şi toate, cartea trebuie citită.
(Voi face tot ceea ce pot pentru ca să organizăm la Bistriţa o întrunire împreună cu reprezentanţi ai Academiei Civice din Bucureşti şi să punem în dezbatere nu numai această carte. Din păcate, Romulus Rusan nu mai este printre noi. Ne-a părăsit nu de prea multă vreme).
Această carte este binevenită, chiar dacă mai târziu într-o ediţie nouă, pentru că două guverne româneşti, în ultimii ani, Ponta şi Cioloş, nu au reuşit să achiziţioneze Cuminţenia Pământului. Guvernele acestea au pus Cuminţenia Pământului în bătaia jurnaliştilor de la posturi de televiziune, din care discuţii nici un român nu a înţeles ceva! Vă zic: Suma pentru această lucrare, Cuminţenia Pământului, chiar dacă ar fi evaluată la 1 miliard de euro, România ar fi trebuit să o achite, fără mormăieli şi fiţăngării politice!

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Economic

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close