Alexandru Vaida Voevod va avea un bust în faţa Policlinicii din Bistriţa

-A A +A

Alexandru Vaida Voevod va avea un bust în faţa Policlinicii din Bistriţa
La recenta întâlnire a cenaclului literar „George Coşbuc”, comentând o fotografie din staţiunea Karlovy Vary prezentată în cadrul conferinţei despre George Coşbuc, prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta a anunţat că pe 29 aprilie va fi dezvelit, în faţa Policlinicii din Bistriţa, un bust al lui Alexandru Vaida Voevod.
Se aduce, astfel, un omagiu unuia dintre cei mai importanţi oameni politici ai primei jumătăţi a veacului al XX-lea. De ce la Bistriţa? Pentru că marele om politic ardelean, născut în 1853, la Bobâlna, a învăţat carte nemţească la Bistriţa, având apoi pregătirea pentru a urma Facultatea de Medicină la Viena. A lucrat ca medic în staţiunea Karlovy Vary din Cehia, unde este făcută şi fotografia în care Vaida apare alături de Coşbuc, Caragiale şi avocatul bistriţean Ciuta.
Membru marcant al Partidului Naţional Român, Alexandru Vaida Voevod a fost unul dintre importanţii partizani ai Marii Uniri, apoi președinte al Consiliului de Miniștri în guvernele României Mari. Se înrudea cu Alexandru Bohăţel (bunic) şi familia lui Corneliu Coposu, familia Vaida fiind înnobilată la 1627 de Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei.

 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Vizitator

Foarte bine ca la Bistrita se ridica un bust in memoria lui Alexandru Vaida Voevod. Numai ca si mai nimerit ar fi ca in pragul Centenarului Marii Uniri la Bistrita sa fie dezvelit bustul Cardinalului IULIU HOSSU, care s-a născut în comuna Milașul Mare, aflată in judetul Bistrita-Nasaud. Iuliu Hossu a fost cel care a citit la 1 decembrie 1918 din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia, proclamația de Unire a Transilvaniei cu Regatul României. Dupa citirea Proclamatiei acesta s-a îmbrățișat cu episcopul ortodox Miron Cristea (viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române). Episcopii Iuliu Hossu și Miron Cristea, alături de alți doi fruntași ardeleni, Alexandru Vaida-Voievod și Vasile Goldiș, au dus la București Declarația de Unire de la Alba Iulia. Declarația a fost înmânată regelui Ferdinand I al Românilor.
Dupa Marea Unire, in calitate de senator de drept în Parlamentul României Mari, episcopul Iuliu Hossu a apărat suveranitatea și integritatea țării, împotriva revizionismului vremii. În decembrie 1932, în cadrul unei adunări populare, la care au participat circa 30.000 de persoane, ținută în Piața Centrală a Clujului, s-a pronunțat împotriva revizuirii frontierelor de stat. A fost, de asemenea, membru de onoare al Academiei Române.

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close