Vreme de Udat, în a doua zi de Paște

-A A +A

Vreme de Udat, în a doua zi de Paște
foto: Mesagerul de BN
foto: Mesagerul de BN
  Lunea Paştelui i-a transformat pe domnișorii și domnii din Năsăud în adevăraţi "pelerini" pe la casele fetelor, unde au mers cu udatul. Obiceiul este generalizat de secole în întreg Ardealul, unde a ajuns prin intermediul saşilor, dar s-a răspândit pe filieră maghiară, apoi a fost adoptat şi de români. Tradiţia spune că fetele trebuie udate ca să fie frumoase, să dea naştere la copii sănătoşi şi să miroasă tot anul ca florile de primăvară. Femeile şi fetele îşi aşteaptă musafirii cu ouă roşii, pălincă şi prăjituri, pe care le oferă celor care spun poezii sau snoave amuzante.

  Poezioarele sunt sfinte în cadrul ritualului. Cele mai celebre rămân: ”Am auzit că aveţi o floare frumoasă/ Am venit s-o udăm ca să nu se ofilească/ Să crească, să-nflorească/ Şi mulţi ani să trăiască!” ori ”Eu sunt micul grădinar / Cu parfumu-n buzunar, / Am auzit c-aveți o floare, / E voie s-o udăm?”. Răspunsul vine repede, pe placul tuturor: ”E voie, e voie!”. Și dă-i cu parfum din sticluțe ori spray-uri (mai demult de bază erau sticluțele în formă de mașină, iar când parfumul era pe sfârșite, conținutul era completat cu apă, și tot așa, până când misiunea era îndeplinită).

  Totodată, tradiţia stropirii de Paște a domnișoarelor și doamnelor se păstrează şi la instituţii, unde, în a treia zi a sărbătorilor, domnii îşi stropesc colegele şi le compun mici poezioare. Răsplata vine cu ouă ori prăjituri, dar cele mai dulci sunt considerate îmbrățișările asezonate cu pupici.
   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (2 voturi)

  Comentarii

  imaginea utilizatorului Vizitator maria

  nu e nici un obicei sasesc sau unguresc n-am vazut nici in Austria nici in Germania acest obicei iar ungurii sunt crestini doar din secolul al zecelea ei au alte obiceiuri de Pasti Toate sunt obiceiuri romanesti doar ca in trecut nu se folosea parfum ci apa EX. zona de campie a Transilvaniei Valea Gurghiului in Mures (unde nu sunt unguri sau sasi) etc.si unde si astazi fetele sunt udate bine cu apa.In Regat obiceiul udarii fetelor e la o alta data(paparudele)

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close