|

Exerciţiu de alarmare în toată ţara: IGSU porneşte sirenele pentru testarea echipamentelor şi informarea populaţiei

-A A +A

Exerciţiu de alarmare în toată ţara: IGSU porneşte sirenele pentru testarea echipamentelor şi informarea populaţiei
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va desfăşura, de marţi până vineri, la nivel naţional, un amplu exerciţiu pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă - PROCIV 2017.
Simulările vor începe marţi, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.
În perioada vizată, locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării vor auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00 – 15.00. De asemenea, în funcţie de caracteristicile tehnice, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie.
IGSU le recomandă cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „Exerciţiu”.
Înştiinţarea, avertizarea, pre-alarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. De asemenea, sistemul de înştiinţare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.
La nivel naţional există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că exerciţiul vizează şi obişnuirea populaţiei cu sunetele de alarmare.
Este un exerciţiu prin care testăm sirenele, obişnuim populaţia şi încercăm să pregătim ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa sau ce înseamnă când sună altfel. Exerciţii similiare s-au făcut şi în alte ţări. Dacă luăm Germania, recent a avut loc un exerciţiu pe plan naţional prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică”, a declarat Arafat, joi, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că acest gen de exerciţiu nu a mai fost făcut de foarte mult timp şi este util pentru a vedea cât de bine se aud aceste sirene.

Agerpres

 

Votează acum!

Comentarii

imaginea utilizatorului Balan Marius- ingrijitor al Statului

De 27 de ani se trag ALARMI pt. taierea padurilor, vanzarea arabilului, aparare, sanatate, invatamant. Nimeni nu reactioneaza si stam permanent la mila DOMNULUI. Aceasta alarmare este egal cu O. Si daca incepe maine al treilea razboi mondial, noi tot la altii avem speranta ca ne vor tine pe palme. In cazul asta AMERICANII. Totul este distrus in aceasta tara si cu o ARMATA de 50 - 60.000 de militari, rezistam 2-3 zile. Restul vor muri in casa de spaima si de grija ca nu vor mai putea face shooping si selfi .

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close