Iarna mai dă o raită prin ţară începând de miercuri dimineaţă. Cod Galben în Bistriţa-Năsăud

-A A +A

Iarna mai dă o raită prin ţară începând de miercuri dimineaţă. Cod Galben în Bistriţa-Năsăud
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bistriţa-Năsăud s-a întrunit marţi după-amiază, pentru a hotărî ce măsuri trebuie luate în contextul avertizării Cod Galben - de precipitaţii abundente, ninsori şi intensificări ale vântului - emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru următoarele trei zile.
Foarte puţine judeţe scapă de urgia care se va abate în special asupra zonelor montane, în unele locuri cu amploare de Cod Portocaliu, începând de miercuri dimineaţă, din jurul orei 4.00, până vineri dimineaţă, în jurul orei 10.00.
Echipaje de poliţie, pompieri militari, jandarmi montani şi autorităţile publice locale, sub coordonarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa–Năsăud, sunt pregătite să sprijine populaţia dacă situaţia o va impune”, anunţă CJSU, atenţie specială acordându-se şoferilor.
Aceştia sunt sfătuiţi:
Înainte de a apleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor.
Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei).
Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi, sau 50 de km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă.
Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei.
Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.
Atunci când circulaţi pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă, sau polei, echipaţi autovehiculul cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, montaţi pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.
Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.
Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.
În zilele cu ploi, lapoviţă, ninsoare şi temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi se asigură mai puţin la traversare!
Pietonilor le recomandăm să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

 

Votează acum!

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close