Profil de candidat

Ovidiu Florean „atacă” președinția PNL Bistrița-Năsăud

-A A +A

Ovidiu Florean „atacă” președinția PNL Bistrița-Năsăud
Inginerul Ovidiu Florean, înscris în cursa electorală internă a PNL pentru funcția de președinte al organizației județene Bistrița-Năsăud, a intrat în politică în 2014. De profesie inginer electromecanic, brevetat ca ofițer de marină civilă, cu grad militar de locotenent în rezervă, Florean spune că și dacă ar lua la socoteală doar colegii de liceu, pe care l-a urmat la „Liviu Rebreanu”, în Bistrița, și tot s-ar putea face trei guverne, toate mai bune decât cel condus de PSD în prezent.
Liceul l-am făcut la «Liviu Rebreanu», profilul mate-fizică. Am stat la internat pe «Ursului», cu o mulțime de copii deștepți. Se făcea școală, nu bambilici. Pot spune cu mâna pe inimă că, dacă s-ar face o selecție din copiii de atunci, de la internat (din perioada 1983–1987), am putea pune de trei guverne lejer, toate trei mai bune cu mult decât guvernul Grindeanu”, spune, foarte critic la adresa actualei clase politice social-democrate, liberalul Ovidiu Florean.
Apropiatele alegeri interne din PNL le abordează cu curaj și optimism. Este cel de-al doilea liberal înscris oficial în cursa pentru președinția județeană a partidului, dintr-un total de patru candidați, până la această oră. „Facultatea am făcut-o la marină, în perioada 1987–1992. La examen am fost atunci 8,5 pe un loc, aia da competiție. La partid, acum, suntem doar patru. Lejer...”, consideră Ovidiu Florean.
Pentru Florean, facultatea a însemnat nu doar școală și studiu, ci și instrucție și munci agricole. Este recunoscător spiritului cazon din facultate, despre care spune că este cel care i-a făcut pe toți din generația sa „bărbați de bărbați”.
Eram cel mai mic de statură dintre cei șase inși din «plutonul port drapel». Eu aveam «doar» 1,88 m, pe când cel mai înalt din pluton – 1,92 m. Cel mai înalt coleg, Radu Zama, care avea 2,07 m, mă făcea pitic. Am dat garda la Ceaușescu de patru ori, când a avut întâlnirea publică la stadionul Farul și când a vizitat șantierul naval. Ceaușescu era un tip firav de statură. Îmi aduc aminte că înainte să coboare din elicopter a scos piaptănul din buzunar și s-a pieptănat. În șantierul naval a venit cu un ARO”, rememorează Florean câteva dintre amintirile sale din facultate.
Despre momentele trăite la Revoluție, în decembrie 1989, își aduce aminte acum cu un amestec de umor și sarcasm. Deși este conștient că a trecut practic pe lângă moarte în acele zile, nu poate să nu ia în râs episodul în urma căruia toată Constanța vuia a doua zi că soldații de la Marină s-au luptat cu „teroriștii”.
La Revoluție ne-au scos în oraș să facem ordine. Am făcut paza, pe 16 decembrie, la sediul Securității. Veneau securiștii să-și predea armamentul. Eu spun că sigur nu ei au tras. S-au împușcat între ei fel de fel de soldați, din diferite unități militare, datorită diversiunilor, haosului și alcoolului. De șase cartușe a avut parte și căpitanul Carp, politrucul institutului, parcă acuma îl văd. Se spunea că l-a împușcat din greșeală un coleg de la Facultatea de Navigație. Numai Dumnezeu știe; acum e erou, oricum. Am văzut moartea cu ochii de mai multe ori, zburau gloanțele din toate părțile, de nu știai pe unde să te ascunzi. Am golit câteva încărcătoare la Cazinou, înspre mare, împreună cu colegii, fiindcă ne plăcea cum suna. A doua zi, toată Constanța spunea că ne-am luptat cu trupe de desant arabe care au venit să-l salveze pe Ceaușescu. Nu am avut «norocul» să fiu numit revoluționar, fiindcă eram sub arme. La noi, în Bistrița, cei mai mari revoluționari sunt Saporo (Dumnezeu să-l ierte) și George Avram (Dumnezeu să-l ție)”, mărturisește acum, la 27 de ani de la evenimente, fostul student la Marină.
Despre copilăria sa, petrecută în localitatea Rodna, la poalele munților, „unde se face apa sfredel”, spune că a fost una de vis. Deși născut și crescut la munte, a ales apoi - ironie a sorții? - să devină marinar. Peste ani însă, a renunțat la a mai naviga pe mări, de această dată datorită... propriului său copil.
Toate dealurile și toți munții îi cunosc pe de rost. Până la 14 ani n-am știut ce gust are apa dulce, am băut doar borcut. Tata a fost șofer la «Miniera», iar mama telefonistă. Mai am două surori: cea mare este ingineră, iar cea mică, medic primar Anestezie - Terapie Intensivă, la Târgu Mureș. Practic am crescut pe munte sau la tata în mașină. Am fost de mii de ori la Blazna, Valea Vinului și Făget”, își amintește el.
Am navigat de două ori: primul voiaj a fost de două luni, în 1990, ca student în practică, cu opriri în Anglia, Olanda și Bulgaria, iar al doilea în 1992, ca inginer stagiar. A doua ieșire pe mare, în Mediterana și Atlantic, a durat șapte luni, timp în care am trecut prin 11 țări. Când m-am întors acasă, fiica mea, care avea patru anișori, se ascundea după mama ei, îi era rușine. Atunci am renunțat la marină!”, explică inginerul Ovidiu Florean.
În anul care a urmat, 1993, a lucrat translator la Western Atlas International, firmă care făcea foraje la acea vreme în zona Lechința. În 1994 s-a angajat la „Gardieni”, instituție despre care spune că a desființat-o PSD-ul douăzeci de ani mai târziu... „ca să scape de el”.
Mi-au făcut un bine, îi binecuvântez. (...) Din 2014 fac politică, iar în 22 aprilie, la alegerile Biroului Politic Județean al PNL - dacă nu le ține scenariul cu primarul din Chiochiș - vom reconstrui filiala. Cum va vrea Dumnezeu!”, spune acum liberalul Ovidiu Florean.

 

Aprecierea dvs: - Media: 4.7 steluţe (7 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Economic

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close