Sfântul Pahomie de la Gledin, sărbătorit la un deceniu de la canonizare

-A A +A

Sfântul Pahomie de la Gledin, sărbătorit la un deceniu de la canonizare
  Miercuri, începând cu ora 8.00, la biserica din localitatea Gledin a fost oficiat Acatistul Sfântului Ierarh Pahomie, personalitate eclezială de prim rang a vieții bisericești ortodoxe din secolele XVII-XVIII, canonizat în urmă cu 10 ani, din inițiativa mitropolitului Bartolomeu al Clujului.
  La ora 9.30, primarul comunei Monor, Ioan Cira, și un sobor de 20 de preoți, în fruntea cărora s-a găsit protopopul ortodox al Bistriței, Alexandru Vidican, l-au întâmpinat pe Înalt Preasfinția Sa Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, așteptat de o mulțime de credincioși, cu sufletele deschise și cu flori, ca de fiecare dată în cele nouă sărbători anterioare. ÎPS Andrei a oficiat Liturghia arhierească, la cântări răspunzând corul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, dirijat de preot profesor doctor Petru Stanciu. Cuvântul de învățătură al înaltului ierarh Andrei a prezentat pe scurt viața exemplară de episcop și cărturar, de trăitor al unei credințe mărturisitoare pe care avut-o Pahomie, ÎPS Andrei insistând asupra necesității unei manifestări mărturisitoare, active, a credinței noastre, care trebuie să fie una dedicată poporului român. Un moment emoționant al liturghiei a fost împărtășirea copiilor, după care ÎPS Andrei le-a dăruit cărți de rugăciuni pentru vârsta lor.
  În continuare, preotul paroh Ioan Titieni s-a angajat să ducă mai departe proiectele pe care le-a început şi a mulțumit pentru sprijinul înaltului ierarh.
  În același program a fost lansată cartea „Sfântul Pahomie de la Gledin, un deceniu de la canonizare”, apărută la Editura ,,Mesagerul”, în 2017, semnată de jurnalistul Dorin Arsinte, care a mai publicat „Pe urmele sfântului ierarh Pahomie de la Gledin” și alte cinci cărți. Referitor la volumul care sedimentează 10 ani de celebrare a Sfântului Pahomie de la Gledin, ÎPS Andrei a spus: „Iar inimosul Dorin Arsinte, și el iubitor al Sfântului Pahomie, cu acuratețe consemnează ce se întâmplă, dându-le posibilitatea multora să lectureze cărțile scrise”.
  Tot ceea ce s-a petrecut semnificativ în primii 10 ani de la canonizarea episcopului Pahomie de Roman se găsește scris în volumul lui Dorin Arsinte, caracterul documentar al lucrării fiind indenegabil. Autorul a acordat autografe consătenilor săi, care-l prețuiesc pentru mai multe cărți dedicate satului natal. Cartea ar fi de dorit să existe în casa fiecărui creștin interesat de viața exemplară a Sfântului Pahomie și de Biserica Ortodoxă românească de la sfârșit de secol 17 și început de secol 18.
  Au luat parte la Sfânta Liturghie şi președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, și prefectul județului, Ovidiu Frenț.
  După încheierea liturghiei, s-a desfășurat un concurs de pricesne organizat de Centrul Cultural din Gledin, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, având înscriși peste 145 de elevi. Cu rezultatele concursului și cu alte aspecte ale sărbătorii Sfântului Pahomie, vom reveni.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (7 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close