Colocviile de la Gledin, dedicate ierarhului Iustinian Chira

-A A +A

Colocviile de la Gledin, dedicate ierarhului Iustinian Chira
  Ediţia a VI-a Colocviilor de la Gledin au situat în centrul dezbaterilor, miercuri, personalitatea ierarhului maramureşan Iustinian Chira, fost stareţ al Mănăstririi Rohia şi vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pentru ca după 1990 să fie arhiepiscop de Baia Mare.
  Despre personalitatea, opera şi parcursul său au vorbit pr.prof.univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii ,,Babeş-Bolyai”, şi directorul Bibliotecii Judeţene ,,George Coşbuc”, preotul şi scriitorul Ioan Pintea, amândoi dedicaţi din copilărie învăţăturii sfinte şi apropiaţi de Mănăstirea Rohia. Fiecare a povestit fapte care evidenţiau umanitatea lui Iustinian Chira, bunătatea, apropierea de cei tineri, pe care îi cinstea cu sfaturi teologice şi cărturăreşti, cu cărţi, cu îndemn spre lectură şi adesea chiar cu susţinere materială la internatul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, în schimbul muncii prestate vara la mănăstire. Iustinian Chira a străbătut şi perioada grea a implantării comunismului sovietic în ţară, când obştea a fost risipită, dar şi cea a vizitării autorităţilor obtuze din epocă, în căutare de răzvrătiţi. Coordonata directoare a activităţii episcopului Chira a fost slujirea Bisericii, scrierea cărţilor, învăţarea altora şi exemplarul său devotament pentru mănăstire; a cerut să fie îngropat lângă poarta mănăstirii, ca un câine de pază în gospodărie, după ce îmbătrâneşte şi moare.
  În continuare, a fost lansată cartea „Am ascultat porunca bisericii: arhiepiscopul Iustinian Chira în dialog cu Călin Emilian Cira”, o mărturie peste timp a clarităţii şi fermităţii ierarhului, în „regia” doctorului în istorie Cira, conjudeţeanul nostru. De asemenea, comentarii ample au fost acordate voluminosului tom „Mircea Gelu Buta, Adrian Onofreiu - Biserica Ortodoxă din Bistrița”, apărut la Editura „Şcoala Ardeleană”, caracterizat de pr.prof.univ.dr. Ioan Chirilă şi de Ioan Pintea nu numai ca necesară, dar ca o prezentare istorică a faptelor religioase ale comunităţii româneşti în Bistriţa. Cartea este de o importanţă deosebită, tratând viaţa ortodoxă a Bistriţei în conexiune cu zona Bârgaielor sau a Năsăudului, având în centru luminoasa figură a preotului cărturar Grigore Pletosu. A fost, de asemenea, amintită activitatea publică a prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta, profesor la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, director al Spitalului Judeţean de Urgenţă şi ctitor al mai multor biserici în secţiile din municipiu ale instituţiei pe care o conduce.
  Pentru sprijinirea Colocviilor de la Gledin, pentru participarea activă la toate ediţiile, pr.prof.univ.dr. Ioan Chirilă a primit o diplomă de excelenţă şi mulţumirile publice ale organizatorilor.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (8 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close