Despre „politici regionale” și „dezvoltare” în Bistrița-Năsăud

Interviu cu Ovidiu Florean – inginer, candidat la președinția PNL BN

-A A +A

Interviu cu Ovidiu Florean – inginer, candidat la președinția PNL BN
Reporter: Domnule Florean, cum vedeţi acţiunile politice de până acum, la nivel judeţean?

Ovidiu Florean: O să fac referire la declaraţia domnului prim-ministru Grindeanu, pe care a făcut-o la Bistriţa, în urmă cu câteva zile. Judeţul nostru a fost „un pic ocolit” de proiecte de anvergură. Eu cred că premierul a fost elegant, nu a vrut să-şi critice colegii. Dar vă pot spune, cu mâna pe inimă, că judeţul nostru nu a cunoscut nici un proiect de anvergură în ultimii cinci ani. Ultimele două proiecte de anvergură din Bistrița-Năsăud au fost Sistemul de management integrat al deşeurilor (cu groapa de la Tărpiu) și proiectul de reabilitare a DJ 151, Bistrița - limită de județ Mureș, cel mai lung drum județean, ce traversează 16 localități. Ambele proiecte au fost inițiate în perioada în care Consiliul Județean a fost condus de președintele de la acea vreme, Liviu Rusu. Valoarea proiectelor a fost de aproape 70 de milioane de euro, bani de investiții obținuți prin finanțare europeană.

Rep.: Dacă ar fi să faceți o comparație între fosta administrație, de dreapta, și administrația județului din prezent, care ar fi concluziile?
O.F.: Ce au făcut adversarii noştri politici se numeşte politica paşilor mărunţi. Când faci paşi mărunţi, nu poţi prinde viteză şi te depăşesc alţii. Relaţiile de amiciţie ale unora cu premierul Ponta au adus, fără îndoială, nişte bani în judeţ, dar fără realizări de anvergură. La fonduri europene accesarea este aproape de zero, suntem judeţul de pe ultimele locuri pe ţară.

Rep.: Și totuși, au fost investiții. Spre exemplu, Spitalul Județean și Policlinica din Bistrița.
O.F.: Spitalul Judeţean arată foarte bine, dar investiţiile de acolo sunt mărunţiş pe lângă potenţialul de atragere a banilor europeni. Să nu uităm că pentru o investigaţie RMN se fac programări peste nouă luni de zile, chipurile nu sunt bani prin Casa de Asigurări. Pacientul care are nevoie urgentă de astfel de investigații are şanse mari să moară până peste nouă luni. Policlinica arată bine, dar curtea interioară este veşnic un şantier. Se tot sparge şi se asfaltează la loc, de când s-a inaugurat. Contoarele se învârt întruna şi nimeni nu ştie unde se pierde apa şi de ce! Să nu uităm că o altă investiție cu care administrația de acum s-a lăudat, inclusiv în fața primului-ministru Grindeanu, „Poarta Transilvaniei”, este un proiect vechi, tot de pe vremea preşedintelui Rusu, şi abia acum au început lucrările, pe unul dintre tronsoane. De toate, sunt şase tronsoane. Posibil ca până se termină ultimul tronson, pe primul va fi nevoie deja de reparaţii.

Rep.: Au mai fost și alte șantiere în județ...
O.F.: Da, numai că de multe ori acest „veşnic şantier” este o dovadă clară că lucrările se fac, nu de puține ori, de mântuială, că recepţiile sunt făcute la repezeală şi că primordial este tăiatul panglicilor cu orice chip, în detrimentul calităţii. Este păcat de Dumnezeu să nu avem randamente mari pe absorbţie şi să nu fie cheltuite fondurile pentru investiții în mod eficient.

Rep.: În linii mari, cum vedeţi dumneavoastră o „guvernare” locală?
O.F.: Haideţi să luăm harta judeţului şi să ne uităm la ea. Pe jumătatea de nord avem potenţial turistic, iar pe cea de sud avem potenţial agricol. Trebuie făcută infrastructura cu un drum expres (la modă de când s-a renunţat la varianta autostrăzilor), care să facă legătura de la Beclean spre Cârlibaba, peste pasul Rotunda. Apoi o să vedem agroturism, turism şi pârtii de schii în Munţii Rodnei, nu pe Dealul Cocoşului. Pe zona de sud se pot face proiecte de infrastructură, se pot accesa fonduri nerambursabile pentru exploataţii agricole, se pot da subvenţii, se pot stimula întreprinderile mici şi se pot încuraja tinerii.

Rep.: Cum vedeți realizabile toate acestea?
O.F.: După zicala „Omul sfinţeşte locul”, cu profesionalism, seriozitate, muncă şi perseverenţă putem realiza orice. 

Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (6 voturi)

Comentarii

Comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

Close