Recordul pregătit de Năsăud pentru 14 mai putea fi bătut ușor de comuna Coșbuc, acum o jumătate de secol

-A A +A

Recordul pregătit de Năsăud pentru 14 mai putea fi bătut ușor de comuna Coșbuc, acum o jumătate de secol
  Duminică, 14 mai 2017, va fi o zi istorică pentru Năsăud: „orașul academicienilor” va intra în Cartea Recordurilor atât pentru cea mai mare adunare, cât și pentru cea mai mare horă a unor oameni îmbrăcați în costume populare. Pentru ca acest lucru să devină realitate trebuie minim 5.300 de persoane îmbrăcate complet în straiele moștenite din străbuni, însă organizatorii evenimentului de pe stadionul orășenesc „Progresul” mizează pe o prezență de cel puţin 8.000 de oameni.
  La o privire retrospectivă, recordul respectiv putea fi atins în Țara Năsăudului încă din 1966, mai precis din luna septembrie a anului 1966, când, pentru a marca centenarul nașterii bardului de la Hordou, în comuna Coșbuc s-au strâns aproape 20.000 de oameni, „naționaliști” din cap până-n picioare. Despre acel moment unic și-a adus aminte Vasile Cira, un localnic care a ilustrat momentul Coșbuc cu o filmare descoperită în celebra arhivă British Pathé.
  A spus un poet italian prezent la eveniment că: «În Hordoul lui Coșbuc, pomii rodesc oameni», făcând aluzie că plopii din jurul școlii erau plini de oameni urcați pentru a nu pierde nimic din mărețul eveniment. În acest timp, podul casei lui badea Vasăle Andrieș, zis Țăpucul, a fost în totalitate dezdrănițit, oamenii scoțând capul printre dranițe pentru a vedea spectacolul măreț de la înălțime, toată coasta din fața și spatele școlii era înțesată de lume, au defilat 300 de călăreți veniți din toată Țara Năsăudului, toate gardurile și porțile satului au fost îmbrăcate de gospodari în țoluri și covoare țărănești de o valoare inestimabilă”, a rememorat Vasile Cira pe pagina sa de socializare.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (11 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Economic

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close