Începe, la Năsăud, Concursul național de competențe în silvicultură

-A A +A

Începe, la Năsăud, Concursul național de competențe în silvicultură
  Vor doborî arbori, vor cepui lemne și vor tăia bușteni contra cronometru. Acestea sunt câteva dintre probele Concursului Național de Competențe în Silvicultură care se desfăşoară, începând de luni şi până joi, la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud.
  Întrecere reuneşte echipajele celor șase licee din ţară cu tradiţie în pregătirea elevilor în sectorul silviculturii, respectiv: Colegiul de Silvicultură și Agricultură „Casa Verde” Timişoara, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc (Suceava), Colegiul Silvic Gurghiu (Mureş), Colegiul Silvic „Teodor Pietraru” Brăneşti (Ilfov), Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” Brașov şi gazda evenimentului, Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud.
  Festivitatea de deschidere a avut loc la orele amiezii de luni, în prezența inspectorului școlar general, Camelia Tabără, și a președintelui de concurs, inginera Adriana Bartha, reprezentanta Regiei Naționale a Pădurilor. Urările de bun venit au fost adresate de directorul colegiului, profesorul inginer Cristian Cosma.
  Concursul este organizat de la începutul anilor '90, cu modificări suferite în 2010 pentru a se alinia la concursul european. Fiecare echipaj are în componență patru elevi și o rezervă, la care se adaugă antrenorul. Echipajul nostru este format din elevii Purcil Ionuț Cristian, Hângănuț Cristian, Gușă Leontin și Hutopilă Valerian, cărora li se adaugă rezerva Olari Victor, copii antrenați de profesorii Gavrilă Neamț, Cristian Cosma și Gioconda Neamț. Probele efective se vor desfășura pe parcursul zilelor de marți, miercuri și joi, festivitatea de premiere fiind programată joi după-amiază.
  Marți, concurenții vor avea de parcurs proba numită „Traseul forestier”, în care elevii vor parcurge un traseu ce cuprinde 16 puncte de lucru. În fiecare punct de lucru va fi câte o probă de evaluare specifică domeniului forestier, jurizarea urmând a fi făcută de șase membri, profesori la cele șase colegii silvice.
  Miercuri se va nota îndemânarea în mânuirea ferăstraielor mecanice, probe ce prevăd schimbarea lanțului la ferăstrăul mecanic, o tăiere de precizie, o tăiere combinată, precum și doborârea unor arbori forestieri.
  Joi, echipajele se vor întrece în proba finală, cea de cepuire. Probele de mânuire a ferăstraielor mecanice sunt jurizate de un echipaj de arbitri naționali și internaționali, care vin de la o firmă specializată în domeniul silvic, existând o procedură de evaluare specifică acestei probe.
  Fiecare elev va participa la câte o probă individuală de mânuire a ferăstrăului mecanic, iar proba de traseu forestier este o probă de echipă. La final, premierea se va realiza atât pentru echipaje, cât și individual pentru proba de mânuire a ferăstrăului mecanic. Așa cum spuneam, festivitatea de premiere va avea loc în după-amiaza zilei de joi.

  Concursul Național de Competențe în Silvicultură este patronat de Regia Națională a Pădurilor Romsilva și este cuprins în calendarul de activități pe care această prestigioasă instituție le desfășoară în fiecare primăvară, sub egida „Lunii plantării arborilor”. Premiile sunt oferite de către RNP și doi mari producători de utilaje forestiere.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 4.8 steluţe (5 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close