Da, am reușit! 14 mai, ziua în care portul popular a pus Năsăudul în Cartea Recordurilor

-A A +A

Da, am reușit! 14 mai, ziua în care portul popular a pus Năsăudul în Cartea Recordurilor
  Duminică, 14 mai, Năsăudul a demonstrat încă o dată că este patria costumului popular, prin cei aproape 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare care au pus orașul academicienilor în Cartea Recordurilor. Lumea și-a purtat cu mândrie portul popular, având simțul împlinirii unei datorii sfinte și responsabile: aceea de a transmite mai departe, pentru generațiile următoare, cu dragoste și devotament, zestrea ce ne identifică ca neam românesc.
  Până și vremea potrivnică ce ne-a sâcâit în ultimele zile a dorit să ia o pauză, pentru a face loc soarelui să vegheze la buna desfășurare a evenimentului.
  În frunte cu primarii, au venit delegații impresionante din toate orașele și comunele județului. Mai mult, cei din satul Ardan l-au avut drept conducător pe preot, omul Bisericii venind îmbrăcat în port popular pe de-a-ntregul. Lor li s-au alăturat peste 60 de ansambluri din județ, dar și invitați din Teleorman, Galați, Hunedoara și București. Invitat de onoare al organizatorilor a fost președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care a îmbrăcat un costum popular din Teleorman. Printre cei care s-au înveșmântat în frumosul port al străbunilor s-au numărat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, senatorul Ioan Deneș, deputații Doina Pană și Daniel Suciu, primarul năsăudean Mircea Romocea, omologii săi de pe întreg cuprinsul județului.
  Starosti ai manifestării au fost etnologul doctor Virginia Linul și maestrul coregraf Marin Barbu (vedeta de televiziune cunoscută sub numele de Nea Mărin).
  După o paradă impresionantă pe străzile urbei, stadionul „Progresul” de abia a făcut față puhoiului de lume. Cei care au ajuns pe gazon, pentru a intra în Cartea Recordurilor, au fost în jur de 10.000, monitorizați de reprezentantul Guinness Book, un englez de etnie indiană. Datorită meticulozității acestuia, a fost nevoie de trei încercări pentru ca recordul numărului de participanți îmbrăcați în costume populare să fie omologat. În schimb, la hora Roții de la Runc cei prezenți au scris istorie încă de la prima încercare.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 4 steluţe (14 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close