„Maialul bistrițean maghiar”, la a XVII-a ediție: „Nu e gulaș, fără inimă!”

-A A +A

„Maialul bistrițean maghiar”, la a XVII-a ediție: „Nu e gulaș, fără inimă!”
  Pădurea Schullerwald a fost, duminică, locul de întâlnire al bistrițenilor la cea de-a XVII-a ediție a „Maialului bistrițean maghiar”, manifestare organizată anual de către Primăria Bistrița, Centrul Cultural Municipal și Organizația județeană UDMR Bistrița-Năsăud.
  Evenimentul a adus pe scena din pădurea de la marginea municipiului numeroase ansambluri de dansuri folclorice maghiare, nu doar din Bistrița, ci și din Cluj-Napoca, Luduș, Teaca, Cireșoaia, Târgu Mureș și chiar din localități din Ungaria. În acelaşi timp, 14 echipe de bucătari entuziaști s-au întrecut în competiția „Cel mai bun gulaș”, concurs ajuns deja la a cincea ediție.
  Maialul este o tradiție foarte veche și la români, și la maghiari, și la sași. Maialul maghiar sărbătorit astăzi a fost inițiat de tinerii maghiari din Bistrița, în urmă cu mai bine de 15 ani. Împreună cu ei, primăria a dezvoltat această sărbătoare, în cadrul căreia am inițiat acest program artistic exclusiv cu formații care valorifică folclorul maghiar, iar în urmă cu cinci ani și un inedit <Concurs de gulaș>. Sărbătoarea este dedicată cetățenilor de etnie maghiară, dar nu numai. Noi invităm pe toți cetățenii din Bistrița să se bucure de multiculturalitatea și multietnicitatea municipiului nostru. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au participat la această sărbătoare, pentru că ei sunt cei care au dat culoare, substanță și frumusețe acestui eveniment. Noi, în Bistrița, conviețuim împreună români, maghiari, germani, evrei, țigani, armeni, de foarte mult timp, pașnic. Și ne-am îmbogăţit fiecare de la celălalt. Avem Ziua Sașilor, Ziua Maghiarilor, Ziua Romilor și Zilele Românilor, bineînțeles”, a declarat, pentru „Mesagerul de Bistrița-Năsăud”, primarul Ovidiu Crețu.
  Condiţiile de participare la concursul de gătit gulaș au fost, ca în fiecare an, deţinerea unui ceaun cu o capacitate de minim 20 litri și asigurarea, din resurse proprii, a condimentelor necesare pregătirii gulaşului. Municipalitatea a asigurat participanților pavilioanele sub care au fost amenajate „bucătăriile”, punând la dispoziţia concurenților, gratuit, apa, lemnele de foc, precum și carnea - de vită și de porc - şi cartofii. În opinia primarului municipiului Bistrița, secretul unui gulaș bun este, însă, dragostea de a-l face și de a-l oferi. Toți cei care au venit să gătească duminică au oferit, la final, 30 de porții gratuit participanților la sărbătoarea din Pădurea Schullerwald.
  Am venit pentru a zecea oară la această sărbătoare, din Chitighaz, Ungaria. Am venit cu o rețetă specială de gulaș, învățată de la maica. Secretul cel mai mare este inima, inima mea. Așa cum a făcut mama mea. Nu e gulaș, fără inimă”, ne-a spus Maria Kalcso, primarul comunei Chitighaz, participant la zece ediții consecutive ale „Maialului bistrițean maghiar”.
  Pe primele trei locuri ale concursului de gulaș din acest an s-au clasat echipa „Țapinarii”, din Bistrița, echipa Primăriei Chitighaz și echipa „Nadia Tătar&friends”.

   

   

  Aprecierea dvs: - Media: 4 steluţe (4 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close