Portul popular, în toată splendoarea lui

-A A +A

Portul popular, în toată splendoarea lui
  Marea și unica sărbătoare a costumului popular a fost cinstită cum se cuvine de năsăudeni și invitații lor. Pentru mărețul eveniment, participanții au scos din lăzile de zestre ale bunicilor haine vechi chiar și de o sută de ani.
  Este cazul vicepreședintelui Consiliului Județean Vasile Puica, telceanul care a purtat cu fală un costum lăsat moștenire de străbuni. Mai prejos nu s-au lăsat nici sălăuancele Viorica Ani și surorile ei, nici Florea Hrișman și nici Ana Pașcu. Un caz aparte a fost cel al părintelui din satul Ardan: popa a arătat ca unul de acum un mileniu, cu cămeșă, cioareci și opinci. Costume străvechi au fost etalate și de cei din Ilva Mare, reprezentați cu cinste la acest capitol de profesorul Pavel Beregea. Nu au lipsit nici vestiții taleri, două dintre purtătoarele de salbă fiind profesoara Floare Vaida și fiica ei, în timp ce capul familiei, arheologul dr. Lucian Vaida (directorul Muzeului Grăniceresc), a purtat cu mândrie străvechiul port de la Mocod. Zona Bârgăului a fost reprezentată cu cinste de către familia de farmaciști năsăudeni Marc, în timp ce Năsăudul de altădată s-a regăsit în veșmintele familiilor Avram, Găzdac și Fetti. Romuli a fost reprezentat şi de pensionara Târnovan, alături de fiica Dana și nora Erika. În centrul atenție au fost și cei mai micuți, răsfățata familiei Cira fiind o minunăție de copilaș, ce știe de pe acum „legea” nosodenilor. Bunicii nu s-au lăsat mai prejos, un exemplu în acest sens fiind Antoaneta Găzdac.

   

  Aprecierea dvs: - Media: 5 steluţe (6 voturi)

  Comentarii

  Comentariu nou

  Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.

  Copyright © 2000-2014 Mesagerul de Bistriţa-Năsăud
  Str. Gheorghe Sincai, nr. 37, Telefon: 0263-234.688, 0263-234.689, 0740-030.550, 0758-837.291, E-mail: [email protected]

  Close